Gradske tvrtke izgleda zaustavile praksu političkih uhljebljenja?

Gradske tvrtke izgleda zaustavile praksu političkih uhljebljenja?

I dok se posljednjih godina gradska uprava često u negativnom kontekstu spominjala zbog bujanja administracije, čini se da su vodstva tvrtki u vlasništvu Grada Karlovca ozbiljnije shvatila razmjere gospodarske krize  i ponašala se vrlo racionalno barem što se segmenta politike broja zaposlenih tiče.

Ovakav se zaključak može donijeti na osnovu odgovora direktora karlovačkih gradskih tvrtki na pitanje koliko su radnika zapošljavali sredinom 2009. i koliko ih zapošljavaju sada. Naime, sve tvrtke su u tih godinu i pol ili ostale na istoj razini broja zaposlenih ili čak bitnije smanjili broj kao što je slučaj sa “Zelenilom”.  Za Karlovački tjednik i “Mladost” nemamo podataka jer jedino te tvrtke nisu našle shodnim odgovoriti na naša pitanja.

Najmanja tvrtka po broju zaposlenih Hrvatski radio Karlovac 1. lipnja 2009. godine zapošljavao je 12 djelatnika, a taj je broj sada 11 s obzirom da je ove godine u mirovinu otišao dugogodišnji tehničar Antun Petrekanić – Lala. Dakle, u posljednjih godinu i pol nije bilo novih zapošljavanja, a neće biti ni otkaza jer radio nema viška zaposlenih.”Čistoća” je zapošljavala nove ljude, njih deset (2 ulična čistača, 2 vozača specijalnih vozila, po jednog bravara, analitičara voznog parka, referenta tehničkog odjela, knjigovođu, referenta reklamacija te referenta zaštite na radu), no do kraja 2010. ukupni broj zaposlenih narastao je samo za tri uslijed “prirodnog” odljeva. S obzirom da će još tri djelatnika otići iz tvrtke u mirovinu ili drugu tvrtku, “Čistoća” će se vratiti na 140 radnika koliko je zabilježeno 2009. godine.

“Viška djelatnika nemamo i nadamo se da tijekom naredne godine neće biti potreba za smanjivanjem broja zaposlenih, ali ukoliko bi se gospodarska situacija bitno promijenila na lošije i kad ne bi bilo drugog izbora, mi smo spremni i na takve, nažalost, nepopularne poteze.” – pojasnio nam je situaciju direktor “Čistoće” Ivan Polović.

Iako bi se možda zbog najzvučnijeg “političkog” zapošljavanja bivšeg predsjednika karlovačke mladeži HDZ-a mogao stvoriti dojam da je “Inkasator” pogodno mjesto za uhljebljivanje stranačkih zaslužnika, ova gradska firma je u godinu i pol zaposlila četiri nova zaposlenika. No, očito ih je više otišlo s obzirom da će s 1. siječnjem 2011. imati 49 zaposlenih, što je za pet manje negoli prije godinu i pol. Iz “Inkasatora” poručuju da je brojka od 49 optimalna brojka zaposlenih.   U “Toplani” u godinu i pol nije zaposlen niti jedan novi radnik, sredinom 2009. imali su 79 zaposlenih i u međuvremenu je otišlo dvoje ljudi iz firme. Niti oni nemaju tehnološkog viška i neće biti otkaza. Tvrtka “Zelenilo” je krajem 2005. godine imala 136 zaposlenih, prije godinu i pol bilo ih je 125, a u 2011. godinu ulazi s tek njih 112. Od 1. lipnja 2009. godine uslijed odlaska radnika u mirovinu ili u druge tvrtke “Zelenilo” je zaposlilo tri djelatnika, sve na izvan uredskim mjestima; mehaničara, pomoćnog radnika prometne signalizacije te pogrebnog radnika. Od svih pobrojanih tvrtki jedino u “Zelenilu” ističu kako još imaju viška radnika i može se očekivati da će broj djelatnika pasti na 110 ili na 108.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Ivan Mrzljak dao nam je da se malo potrudimo oko računanja. S obzirom da su nam pruženi podaci kako je ova najveća gradska tvrtka na dan 1. lipnja 2009. godine imala 176 zaposlenih, da je u međuvremenu zaposleno njih 10, a tijekom 2010. iz tvrtke otišlo 16 radnika, zbrajanjem i oduzimanjem zaključujemo kako Vodovod i kanalizacija također bilježi smanjenje broja zaposlenih i u 2011. ulazi s njih 170. U svakom slučaju, po gore iznesenim brojkama možemo zaključiti da je osim nekoliko ekscesa, u posljednjih godinu i pol dana bitno suspregnuta praksa da gradske tvrtke igraju ulogu zavoda za zapošljavanje stranačkih kadrova i nekritički gomilaju djelatnike na izmišljenim radnim mjestima.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest