Tomine priče: Vukelićevi neprijatelji ogoljelih strasti

Tomine priče: Vukelićevi neprijatelji ogoljelih strasti

Protivnici Vukelićevog političkog državničkog uzleta, a njih nije mali broj u Karlovcu, minulog su ponedjeljka zadovoljno trljali ruke, vjerujući da je njegova smjena s mjesta ministra obrane njegov konačni politički kraj. Priželjkivali su to i neprijatelji u sredini u kojoj je ponikao, uvjereni da bi svaki od njih, bez obzira na političku stranku kojoj pripadaju, odgovoran posao ministra bolje i odgovornije obavljali od Vukelića. Njihove ogoljele strasti nikada se nisu ostvarile, a jedino što im je preostalo bile su “kavanske ćakule”, podmetanja, bezobrazne konstatacije o nesposobnom ministru, političaru, čovjeku i domoljubu. Oni najgrlatiji pripisivali su mu i financijske manipulacije, koristeći “svoje izvore” za širenje lažnih optužbi na račun čovjeka koji je u sedam ministarskih godina dao ogroman doprinos razvoju Karlovca. Takvi obično oponiraju bilo kakvim ministrovim uspjesima u napretku grada koji ga je, zahvaljujući prvenstveno Hrvatskoj demokratskoj zajednici, stvorio. Sada su oni zadovoljni, vjerujući u nerealne ideje o njihovom stranačkom uzletu, o oporbenjačkom preuzimanju vlasti, nadajući se da će već za godinu dana doći njihovo vrijeme u kojem će dokazati koliko su politički stasali, sposobni i odani gradu u kojem su ponikli.

HDZ, politička stranka koje je iznjedrila Branka Vukelića nije ga ostavila na cjedilu kako su to neki priželjkivali. Pored mjesta u sabornici on je ponovno imenovan za odgovornu dužnost političkog tajnika svoje stranke. Dogodine, nakon kraja mandata u Saboru, Vukelić će sigurno dobiti novu dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova. Nije na odmet razmišljati i o drugim mogućnostima u novoj županiji Središnje Hrvatske, ukoliko dođe do osnutka  Varaždinsko – sisačko – karlovačke županije.

Nakon četverogodišnjeg obnašanja dužnosti ministra gospodarstva i tri godine na čelu Ministarstva obrane, valjalo bi na prečac nabrojiti barem nekoliko stvari kojima je pomogao u napretku Karlovačke županije. Sjećanja su jedno, a fakti drugo, no u nedostatku analiza koje bi govorile u prilog Vukelićevog angažiranju u Karlovcu i Karlovačkoj županiji ja ću se prikloniti ovom prvom. Njegova je ideja poduzetnička zona, kakvih je u hrvatskoj osnovano više od 300. Pobrinuo se da se u gospodarske i komunalne objekte uloži više od milijardu kuna. Uz njegov “blagoslov” izgrađena je hidrocentrala Lešće, rješeno pitanje odlagališta komunalnog otpada, izgrađeno desetak važnih komunalnih objekata, započela gradnja pročistača otpadnih voda u Mekušju i desetak kilometara kanalizacione mreže u Karlovcu i Ogulinu. Desetak vojnih objekata, vrijednih stotine milijuna kuna u Ogulinu i Karlovcu dano je bez naknade gradovima u kojima su izgrađeni. Vukelić se pobrinuo da se, nakon 15-tak godina obnovi Dom Hrvatske vojske u Karlovcu, modernizira Vojni poligon “Eugen Kvatrenik” u Slunju, ugostiteljski objekti na Muljavi. Ta priča nema kraja, jer je taj čovjek u Karlovačku županiju i grad Karlovac prije svega ugradio sebe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest