Šetnja kroz 2010. – godina u kojoj smo postali najuređeniji i ostali najnesređeniji grad

Šetnja kroz 2010. – godina u kojoj smo postali najuređeniji i
ostali najnesređeniji grad

Bilo je, ruku na srce, u godini na izmaku i dosta pozitivnih stvari. No šetnja novinskim arhivama 2010. govori, nažalost, da je onih ružnih bilo u najmanju ruku isto toliko.

U tekstu koji slijedi podsjetit ćemo na najupečatljivije trenutke godine koju upravo ispraćamo.

SIJEČANJ: Tako nam Bog pomogao

10. siječanj

– “Tako nam Bog pomogao” – bila je valjda misao vodilja karlovačkog gradskog vodstva, koje je u gotovo punom sastavu otišlo na trodnevnu duhovnu obnovu u karmelićanski samostan Svetog Ilije na Buškom jezeru u Hercegovini. Skupina od pedesetak gradskih dužnosnika, pročelnika direktora i  ravnatelja tamo je u miru samostanskih zidina usavršavala “međuduljske odnose i komunikacijske vještine”. Trošak duhovnog uzdizanja u radno vrijeme platili su porezni obveznici. “Sudionici seminara bili su na radnim mjestima, samo malo dislocirano” – objasnila je dogradonačelnica Marina Kolaković. Karlovačka županija istog je dana na dopunskim izborima za srpsku manjinu dobila trećeg dožupana, SDSS-ovca Milenka Rebića.

15. siječanj – Natječaj za pročelnika gradskog Odjela za EU integracije poništen je iz nadasve bizarnog razloga; kandidat Ivo Benčić (HSS), koji je Grad trebao reprezentirati u razgovoru s Europom, pao je iz poznavanja engleskog jezika.

16. siječanj – Tuga za ogulinsku obitelj Sabljak i najtragičniji slučaj u Hrvatskoj od pojave virusa H1N1. 23-godišnja Ogulinka Klara Sabljak preminula je Infektivnoj bolnici dr. Fran Mihaljević od svinjske gripe. Bolest je bila jača i od njene nerođene bebe.

19. siječanj – Dugoreški poduzetnik Josip Martišković ostao je bez jamčevine od pola milijuna kuna i mogućnosti da kupi “Pamučnu industriju” koju je izlicitirao na javnoj dražbi par mjeseci prije, ali se poslije sam žalio na prodaju.

27. siječanj – Vrhovni sud uvažio je žalbu obrane i s osam na sedam godina zatvora smanjio zatvorsku kaznu za Mihajla Hrastova, osuđenog za ratni zločin na Koranskom mostu 1991. godine.

VELJAČA: Mjesec sudskih presuda

2. veljače – Sretan epilog nevjerojatne priče o lakovjernom vojničkom vjeroučitelju Krešimiru Šestaku, koji je završio kao beskućnik nakon što mu je banka sjela na imovinu zbog nevraćanja nekoliko kredita za koje je bio jamac, pa mu je od plaće mjesečno ostajalo punih – 40 kuna. Za njegov slučaj zainteresirao se lokalni kontakt – policajac Vlado Miškulin, koji je pokrenuo akciju da se Šestaku dodijeli dom u Vojišnici.

4. veljače – Izrečena je jedna od najvećih zatvorskih kazni u novijoj hrvatskoj povijesti. Ozaljski monstrum Mirko Mihičinac, koji je ubio svoju bivšu suprugu i njenu kćer, osuđen je na 38 godina zatvora.

13. veljače

– Subotnje poslijepodne u Karlovcu probudilo je petstotinjak plesača, koji su na nekoliko lokacija u gradu plesali ulični moonwalk u spomen na preminulog Kralja popa.

Karlovac se, zahvaljujući trudu članova “Promenada kluba” priključio krugu svjetskih gradova u kojima je organiziran “Tribute To Michael Jackson”.

19. veljače – Sudska presuda u slučaju stradavanja umirovljenika Zdenka Martinovića, koji je, za šetnje s psom nedaleko od svoje kuće, u veljači 2007. godine umro od posljedica udisanja ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare. Tehnički direktor Gabor Ligeti, glavni inženjer Slaven Siladić, voditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinka Odrčić i direktorica proizvodnje Marija Tufeković osuđeni su na po 3 godine, a voditelj proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević na dvije godine i šest mjeseci. Karlovačka pivovara, kao pravna osoba, osuđena je na novčanu kaznu od 3 milijuna kuna. “Nisam im oprostila, nikakva presuda mi neće vratiti muža” – rekla je Martinovićeva udovica Desanka.

20. veljače – Zvonko Spudić dao je ostavku na mjesto predsjednika županijskog HNS-a, nakon što je pravomoćna postala presuda za malverzacije koje je činio u vrijeme dok je bio načelnik Barilovića.

23. veljače – Pod dramatičnim okolnostima odrađena sudska deložacija poznate karlovačke obitelji Krupa iz stana u Domobranskoj u kojem su živjeli desetljećima. “Građani Hrvatske, svi do jednoga, umirite od straha. Ovo se može dogoditi i vama” – poručio je javnosti Alfred Krupa.

OŽUJAK: Tvrd neki sanduk

1 .ožujak – Nastavljena je saga o “Pamučnoj”. Na javnoj je licitaciji najbolju ponudu za posrnulog tekstilnog diva dala tvrtka “Prave nekretnine” iz Zagreba, za koju se saznalo da pripada golobradom Luki Ivančiću, unuku glavne državne revizorice Šime Krasić. Ivančićeva tvrtka registrirana je bila samo za posredovanje u prometu nekretninama, a posao je na kraju propao nakon što nije uplaćen ostatak kupovnine.

20. ožujak – “Pamučna” nije dobila milijune, ali je Duga Resa dobila milijunaša, koji je na izvlačenju lota 7/39 pogodio Joker i osvojio 2.689,469,89 kuna. Listić je uplaćen na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije na Trgu Sv. Jurja 12.

25. ožujak – “Kako gledate na mogućnost gradnje džamije u Karlovcu”; “Što mislite o istospolnim brakovima” – neka su od pitanja, postavljana kandidatima na intervjuima za posao u Odjelu poljoprivrede gradske uprave Karlovca. Aferu je još skandaloznijom učinio gradski pročelnik Ivan Uđbinac, nespretno vadeći kestenje iz vatre.  Nakon što je priča tog dana izašla u javnost, propitivanje kandidata je pokušao braniti tvrdnjom da se samo željelo vidjeti kako kandidati reagiraju na šok – pitanja.

26. ožujak

– Karlovac je ponovno našao svoje mjesto na naslovnicama nacionalnih medija. Trojica policajaca u civilu na benzinskoj su crpki na Švarči brutalno pretukla 20-godišnjeg sitnog kriminalca Alena Ajkića. Iako je ovaj s teškim ozljedama i višestrukim prijelomima nosa i čeljusti pospremljen u bolnicu, u policiji su prvo zataškavali stvar tvrdnjom da je ovaj sam pao na sanduk. Istina se saznala pod pritiskom medija, policajci nasilnici su suspendirani, dok se Ajkić, koji je najavio veliku odštetu protiv RH, kasnije vratio starom zanatu – krađama.

28. ožujak – Revolucionarni iskorak političkih stranaka u Ozlju. Na izborima za mjesne odbore birači su mogli izabrati samo jednu listu – sastavljenu od članova velike koalicije HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HNS-a i SDP-a.

TRAVANJ: Kućica i guzica

1. travanj – S radom je krenuo KAportal, prvi samostalni karlovački informativni portal.

2. travanj – “Daimler” je objavio kako je za podmićivanje dužnosnika hrvatske Vlade od 2002. do siječnja 2008. Godine izdvojio oko 4,7 milijuna eura, od čega je tri milijuna eura navodno išlo preko ozaljskog IM Metala. Optužbe dosad nisu dokazane, ali je interesantno da je IM Metal koji tjedan kasnije promijenio ime tvrtke u “Flammifer”.

3. travanj – Policija je u Plaškom zabranila održavanje koncerta narodnjačkog dvojca “Žare i Goci” iz Republike Srpske. Sastav poznat po pročetničkim pjesmama, u kojima se otvoreno poziva na linč muslimana, za nastup je u s svojem kafiću angažirala Mara Šupica, SDSS-ova predsjednica Općinskog vijeća i bivša načelnica Plaškog.

14. travanj

– Zbog sumnje da su sudjelovali u internetskom objavljivanju Registra hrvatskih branitelja, vojna i krim policija privele su četiri sadašnja i bivša djelatnika karlovačkog ureda za obranu – Enesa Felića, Dianu Marković, Martina Barića i Davora Stišćaka.

Nakon višednevnog maltretiranja, u kojem je policija uspjela pronaći samo igrice na računalu Felićeva sina, utvrđeno je kako famozni CD s podacima o braniteljima iz Karlovca nikad nije ni nestao.

16. travanj – Počeli su radovi na karlovačkom komunalnom poslu desetljeća – gradnji pročistača otpadnih voda i novog kanalizacijskog sustava vrijedni preko 36 milijuna eura. Za najveći infrastrukturni zahvat u novijoj karlovačkoj povijesti, koji će karlovačke rijeke opet učiniti čistima, Karlovac je dobio 22 i pol milijuna nepovratnih eura iz europskog ISPA fonda.

19. travanj – Bivši čelnici Tvornice plinskih turbina – Slavko Canjuga, Ivan Rast i Ivan Protulipac – osuđeni su na ukupno šest i pol godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a moraju vratiti i novac za koji su oštetili tvrtku.

23. travanj – Mediji su tog dana otkrili bespravnu gradnju Društvenog doma u Turanjskim Goljakima. Iza postavljanja objekta bez ikakvih dozvola stajao je državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, koji je za građevinske radove besplatno angažirao inženjerce HV-a. Istaknuti karlovački HDZ-ovac za ovu je rabotu na kraju prošao potpuno “lišo”, a za prijestup nije čak dobio niti “malo po guzici” kako je to u jednom času najavio njegov pretpostavljeni, ministar Branko Vukelić. Kućica, za koju je inspekcija već naložila uklanjanje, ostala je na svojem mjestu, Goršićeva stražnjica također, a legalizaciju objekta na kraju su platili porezni obveznici ili eufemistički rečeno – Grad Karlovac. Krivci za sve na kraju su po običaju ostali novinari, koje je HDZ-ova jurišnica Ivanka Grčić usporedila s “rušiteljima Turnja 1991. godine”

29. travanj – Temeljni ogranak HDZ-a na Baniji na čelu s Ivicom Banom izašao je s briljantnom idejom – da se na raskršću uz “brzu cestu” postavi veliko raspelo.

SVIBANJ: Svanulo sunce za “Pamučnu”

6. svibanj – Predstavnici gradske vlasti ignorirali su svečano obilježavanje Dana oslobođenja Karlovca uz obrazloženje kako nisu na vrijeme dobili poziv pa nisu mogli planirati dolazak.

9. svibanj – Dr. Željko Gojšić, jedan od brendova karlovačkog HDZ-a rekao je “zbogom” dugogodišnjoj funkciji šefa Gradskog vijeća, istodobno podnoseći i ostavku na mjesto potpredsjednika gradskog odbora stranke. Gojšiću je pukao film nakon sukoba s Daliborkom Jurković i Stjepanom Turkovićem, te čestih kritika kako je “preblag prema oporbi”. U fotelji predsjednice Gradskog vijeća zamijenila ga je Nada Murganić.

10. svibanj – Hrabra djelatnica kladionice na Baniji nasamarila je razbojnika. Umjesto traženog novca, lopovu je u ruke uvalila omotnice s praznim papirima, s kojima je ovaj pobjegao u nepoznatom pravcu.

13. svibanj – NK Karlovac ostvario je povijesni uspjeh. Svoju premijernu prvoligašku sezonu završio je na sjajnom, šestom mjestu, dok mu je za dlaku izmakao plasman u Ligu UEFA.

17. svibanj

– Dugoreška “Pamučna industrija” prodana je varaždinskoj tvrtki “T7 VIS  za čak 30,8 milijuna kuna. Na svoje je konačno došlo preko tisuću bivših djelatnika nekad popularne “fabrike”, koji su u kasnijim mjesecima uspjeli namiriti veći dio već zaboravljenih otpremnina. Koliko je “Pamučna” značajna za Dugu Resu, svjedočio je i podatak da se na natječaj za osamdeset radnika, koliko je u prvoj fazi išao zaposliti novi vlasnik, javilo čak 3.600 kandidata ili matematički drugačije rečeno – za jedno je mjesto kandidiralo 45 radnika.

21. svibanj – Obnovljeni HSP u Karlovcu preuzeo je mladi doktor znanosti Domagoj Švegar, koji je sa svojom ekipom suradnika poslije prilično uzburkao učmalu lokalnu političku scenu.

25. svibanj – U svojoj kući u Karlovcu uhićen je Željko Gojak, glavni osumnjičeni za ratni zločin iz 1991. godine, u medijima prozvan “karlovačkim slučajem Zec”.

Bivšeg policajca optužnica tereti da je s grupom gardista upao u kuću obitelji Roknić u naselju Sajevac i tamo ubio Marka Roknića, te njegovu 14-godišnju kćer Danijelu i šogoricu Dragicu Ninković.

26. svibanj – Javnosti su konačno prezentirani rezultati famoznog projekta “brendiranja Karlovca”, kojeg je za popriličan broj šuškavih novčanica za Grad odradila zagrebačka tvrtka “Millenium promocija”. Doznali smo, eto, kako će se Karlovac u budućnosti “brendirati” pod vrlo inovativnim  sloganima kao što su “Grad Zvijezda”, “Grad na četiri rijeke” i “Grad susreta”.

28. svibanj – Nakon duge i teške bolesti, u 67. godini života preminula je Sadika Zvirkić, jedna od heroina karlovačke nevladine scene. Pamtit će je se kao borbenu aktivisticu za prava žena i pokretačicu Tajnog skloništa za žrtve nasilja.

LIPANJ: Prevrtanje buseva i povratak Foginovog

3. lipanj

– Na autocesti Zagreb – Karlovac, dvjestotinjak metara od karlovačkih naplatnih kućica prevrnuo se autobus s 52 učenika velikogoričke škole “Jurja Habdelića”, koji su putovali na izlet na moru

Autobus je probio dvije zaštitne ograde i sletio s ceste, ozlijeđeno je 34 djece, a prava je sreća da nitko nije smrtno stradao.

8. lipanj – Nevjerojatno ponavljanje povijesti nakon samo pet dana. Na cesti D-1 kod Veljuna prevrnuo se autobus sa školarcima iz Prigorja Brdovečkog, koji su se vraćali s izleta na Plitvicama. Vozač je krivudavom cestom divljao brzinom od čak 98 kilometara na sat, izgubio kontrolu i udario u odbojnik, nakon čega je došlo do prevrtanja. Ozlijeđeno je tridesetak učenika, a najteže je prošla njihova profesorica kojoj je morala biti amputirana ruka.

14. lipanj – Početak ljeta donio je veliki povratak legendarnog Foginovog kupališta koje je i službeno registrirano kao prva riječna plaža u zemlji. Važnije od administrativnog ozakonjena statusa, međutim, bilo je detaljno uređenje ovog kupališta i pojava brojnih noviteta na njemu – od aqua parka, vaterpolo igrališta i brojnih radionica do uspostave spasilačke službe. Čitatelji Kaportala Foginovo su izabrali za pobjednika izbora “NAJkupališta” u Karlovačkoj županiji.

18. lipanj – Karlovačka županija makar je nakratko postala rock središte. U Kamanju je počeo trodnevni Colapis Rock Fest. Slijed rock festivala na otvorenom nastavljen je dva mjeseca kasnije organizacijom sličnog MUN festa na Mrežnici.

29. lipanj – Na slunjskom vojnom poligonu poginuo je Vladimir Vincelj, iskusni dočasnik Hrvatske vojske, koji je stradao prilikom uništavanja starih mina.

SRPANJ: Karlovac u ritmu valcera

4. srpanj – Javnost je potreslo stravično ubojstvo u Latinu kod Plaškog. 88-godišnju jedva pokretnu staricu Anu Klipu, ubojica Milan Mikić je zadavio zbog plijena od punih 300 kuna. Osuđen je na 30 godina zatvora.

9. srpanj – Karlovački gradonačelnik Damir Jelić načinio je novi salto mortale. Nakon što je gradsku upravu prije par godina preuzeo sa šest upravnih odjela, pa im poslije odlučio udvostručiti broj, naknadno se sjetio da bi magistrat ipak najbolje funkcionirao sa šest odjela. Uz povratak broja gradskih ministarstava na staro, Jelić je odlučio ukinuti i vlastitu umotvorinu, poziciju “direktora Grada”, a usput je otpustio i 14 prekobrojnih gradskih službenika, iako je u svom mandatu sam zaposlio najmanje duplo više ljudi.

13. srpanj

– Karlovac je dobio najljepši poklon za svoj 431. rođendan. U organizaciji “Promenada kluba”, na trgu bana Jelačića upriličen je Milenijski bal, na kojem je 431 plesni par zaplesao bečki valcer. Sve je ovjekovječeno milenijskom fotografijom Šime Strikomana.

24. srpanj – Zorkovac i Draganić poharala je nezapamćena ljetna oluja. U naletu snažne pijavice najteže je stradao Centar za rehabilitaciju u Zorkovcu, gdje je nevrijeme srušilo 18 stabala u parku, a jedno oborilo na krov i oštetilo krovište.

KOLOVOZ: Imamo mi još rijeka

13. kolovoz – Konačno su počeli radovi na izgradnji replike nekadašnje Žitne kuće u centru grada. Novi vlasnik Nikola Hanžel u gradnju će uložiti 38 milijuna kuna.

15. kolovoz – Policija je izvijestila o nevjerojatnom slučaju maloljetničkog kriminaliteta. Glavni je akter 14-godišnji dječak, koji je od pet godina starijeg mladića pokušao nasilno utjerati navodni dug od 100 eura.

22. kolovoz – Počela je akcija razbijanja karlovačke dilerske scene. U višednevnoj policijskoj akciji uhićeno je čak 17 dilera, a palo preko 25 kila marihuane.

25. kolovoz – Suspendirana su 22 djelatnika Autoceste Rijeka-Zagreb s naplatne postaje Demerje, zbog sumnje da su potkradali firmu, trpajući razliku novca između naplaćenih i stvarnih relacija u vlastite džepove. Čak 14 od 22 djelatnika, uhvaćenih s prstima u pekmezu bili su Karlovčani.

26. kolovoz – Nakon što nije uspio s “Pamučnom”, dugoreški poduzetnik Josip Martišković odlučio se za novu akviziciju. Za 11 milijuna i 451 tisuću kuna kupio je nekad uspješno poduzeće KGK, koje je lani završilo u stečaju.

31. kolovoz

– Premijerka Jadranka Kosor, u pratnji petorice svojih ministara, pustila je u probni rad Hidroelektranu Lešće. Zbog skupe elektrane koja će u najboljem slučaju proizvoditi jedan posto hrvatskih potreba struje, u nepovrat je otišao jedinstveni kanjon rijeke Dobre.

Župan Ivan Vučić na otvorenju se proslavio javnom ponudom premijerki da i ostale karlovačke rijeke iskoristi za gradnju hidroelektrana. “Imamo mi još rijeka, nemojte da opet čekamo pedeset godina” – poručio je premijerki Vučić.

RUJAN: “Zeleni cvijet” konačno u Karlovcu

6. rujan – Karlovačka Opća bolnica otišla je još korak dalje u podizanju kvalitete svojih usluga. Tog je dana u njoj svečano u rad puštena tri i pol milijuna kuna vrijedna nova operacijska sala u rodilištu. Koji tjedan kasnije otvoreni su novi odjeli oftalmologije i ortopedije, obnovljeni su liftovi  i odjel plastične i vaskularne kirurgije. Nastavak uređenja slijedi iduće godine dosad najvećoj pojedinačnom investicijom – uređenjem Odjela za intenzivno liječenje, koje će stajati preko 10 milijuna kuna .

14. rujan – U mljekari KIM počelo je punjenje trajnog mlijeka u plastične HDPE boce. U ovaj novitet na tržištu, “Dukat” je uložio čak 20 milijuna eura. “Dukat je pravi dukat” – zaključila je na otvorenju novih KIM-ovih pogona premijerka Kosor.

21. rujan – Karlovački SDP Državnom je odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv osam fizičkih i pravnih osoba zbog mogućih malverzacija i kaznenih djela oko sanacije odlagališta otpada na Ilovcu. Pod 14 točaka prijavili su gradsku tvrtku “Čistoća”, Grad Karlovac, Fond za zaštitu okoliša, projektanta i nadzornog inženjera Danka Fundurulju, glavnog projektanta Martina Cvjetičanina te tvrtke “Eko flor” i “Mulltrans”. “Na Ilovcu ne smrdi samo smeće” – prokomentirao je uoči predaje prijave šef SDP-a Josip Benčić. Inspekcije zasad navodno nisu utvrdile nepravilnosti.

23. rujan

– Ionako siromašno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo tog je dana postalo “tanje” za još dva MIG-a 21. Dotrajali avioni srušili su se tijekom vojne vježbe kod Plaškog, a krhotine jednog od njih ozlijedile su poljoprivrednicu Mariju Klipu, koja je na njivi okopavala krumpir.

Tijekom višemjesečne istrage razloga nesreće, sumnjalo se na sudar dvaju aviona u zraku, da bi iz MORH-a naknadno to demantirali po sistemu “nije šija nego vrat”. MIG-ovi se, naime,  u zraku nisu sudarili, već – dodirnuli.

23. rujan – Nakon nekoliko osvojenih titula viceprvaka, Karlovac je konačno dobio “Zeleni cvijet” za najuređeniji kontinentalni grad u kategoriji iznad 30 tisuća stanovnika. Za leđima su mu ostali Slavonski Brod, pa Osijek.

26. rujan – Slično kao i u slučaju lipanjskih prevrtanja autobusa, povijest se opet na karlovačkom području ponovila s avionima. Kod Krnjaka je pala “Cessna” u kojoj su poginula dva člana posade.

LISTOPAD: Crnjak do crnjaka

5. listopad – Nakon teške borbe s leukemijom, preminuo je 13-godišnji Jakov Rubido. Sjećanje na hrabrog dječaka ipak će i dalje živjeti kroz akciju “Jak kao Jakov” za pomoć drugoj bolesnoj djeci.

10. listopad – Povratak mostarske obitelji Jurković sa svadbe u selu Mateše kod Otoka na Dobri završio je tragedijom. Mostarci su u maglovitoj noći krenuli prema kući svojih rođaka na noćenje, da bi ih neoznačena cesta kojom su krenuli odvela direktno u smrt u hladnoj vodi jezera HE Lešće. Istraga o pogibiji 70-godišnje Slave Jurković i njenog 25-godišnjeg sina Rafaela još nije završena, kao ni degutantno prepucavanje nadležnih o tome tko je kriv što cesta smrti nije bila zatvorena za promet.

14. listopad – Most preko rijeke Kupe koji povezuje Hrnetić i Veliku Jelsu zatvoren je za promet,  jer nikad nije imao potrebne dozvole. Tih dana otkriveno je kako je još jedan most u Karlovcu postao potpuno bespravan – onaj koji povezuje Drežnik i Dubovac i nosi ime grada Alessandrije.

21. listopad – Ivana Raić, konobarica draganićkog kafića “K Mirku” pokazala je da još ima poštenih ljudi. Policiji je predala pronađenu mušku torbu u kojoj se nalazilo čak 150 tisuća kuna, a zauzvrat od nemarnog gosta nije dobila niti “hvala”.

25. listopad

– Karlovac je postao poprište rata dviju romskih obitelji, koji je kulminirao nezapamćenom krvnom osvetom. U gotovo filmskoj pucnjavi iz automobila na kamion TAM na cesti prema naselju Ilovac ubijen je  54-godišnji Frane Velić, a teško su ranjene njegova supruga i maloljetna kćer. Ubila su ga braća Juraj i Nenad Hudorović, te 14-godišnji sin jednog od njih. Razlog – Velićev brat Frane je dva dana prije na sajmu konja kod Ogulina pištoljem ranio dvojicu pripadnika obitelji Hudorović . Istog je dana u Karlovcu preminuo kroničar karlovačkog sporta, publicist Zdravko Švegar, koji je samo par tjedana prije smrti izdao svoju posljednju knjigu “U vrtlogu novinarstva”.

27. listopad – Dva dana nakon pucnjave, Karlovac je potresao netipični slučaj samoubojstva studenta, koji se ubio udisanjem hidrogen sulfida u zatvorenom automobilu u Gornjem Mekušju. Jedno se vrijeme sumnjalo i na ubojstvo, s obzirom da je prst pokojnog mladića pronađen u Rijeci, gdje je studirao. No to je kasnije demantirano.

28. listopad – Grad Karlovac prvi je u Hrvatskoj donio odluku da se maloljetnicima zabrani ispijanje i nošenje alkohola na javnim površinama. To je, čini se izazvalo, priličan revolt među mladima jer je serija vandalskih ispada idućih tjedana nastavljena.

31. listopad – Iznenada je preminuo dugogodišnji sportski djelatnik i osnivač KK Žorona Željko Hajdin – Žora.

STUDENI: Dosta je bilo budala

1. studeni– Nepoznati su vandali uoči blagdana Svih svetih maljevima u Prkosu Lasinjskom polupali ploču na spomen – kosturnici čak 1.500 žrtava ustaškog masakra 1941. godine. Spomenik nevinim žrtvama oskvrnut je već treći put u zadnjih 15 godina.

2. studeni – Zbog krize je ukinuta STIPENDIKA, jedinstveni županijski program stipendiranja u kojem su po 25 posto novaca za stipendije osiguravali Grad i Županija, a 50 posto poslodavac. Program je stipendistima nakon završetka školovanja jamčio posao. Istog se dana u Karlovac vratio motocross. Na novoj stazi u Logorištu, uređenoj zahvaljujući članovima Moto kluba 4 rijeke, održana je prva utrka nakon dva desetljeća.

3. studeni – Slučaj “bunika” dobio je nepravomoćni sudski epilog, osudom saborčanskog šamana Luke Hodaka na uvjetnu kaznu zatvora. Hodak je proglašen krivim za smrt svojeg susjeda Ratka Barića, kojem je na novogodišnjem dočeku 2009. godine dao da popije kompot od bunike.

5. studeni – Utrka nabrijanih “makina” autocestom završila je prometnom nesrećom u kojoj je poginula manekenka Ivana Obad. Za njenu smrt osumnjičen je poznati hrvatski automobilist Marin Čolak, koji se sa stradalom kao suvozačicom, svojim “ferarrijem” utrkivao s “nissanom” svojeg prijatelja Dalibora Opačaka.

17. studeni

– Antifašistima je zabranjeno na zgradu Doma zdravlja na Dubovcu vratiti spomen – ploču u čast Veci Holjevcu i grupi partizana koji su 1941. godine od tamo u legendarnoj akciji pokušali osloboditi partijskog sekretara Marijana Čavića.

Istodobno je, međutim, članovima lokalne HVIDR-e dozvoljeno na zgradu staviti vijence za dvojicu ustaša ubijenih u toj akciji. “Dosta nam je bilo antifašista u Karlovcu” – skandalozna je izjava koju je tom prilikom dao Mario Mateša, čelnik lokalne Koordinacije braniteljskih udruga. “Dosta je bilo i budala” – odvratio je istog dana bivši predsjednik Stjepan Mesić.

23. studeni – Fotografiju karlovačkog glumca Ljubomira Jurkovića Dede u ustaškoj uniformi, uzetu  iz filma “Živi i mrtvi”, ugledni je britanski list “The Independent” zabunom na naslovnici iskoristio kao ilustraciju za preminulog nacističkog zločinca Samuela Kunza. Dedu je to jako potreslo, pa je najavio traženje odštete od pola milijuna funti.

24. studeni – Ujedinili su se Matica i Klub umirovljenika. Odsad će zajednički nastupati pod imenom “Umirovljenici 047”, a najavljuju i politički angažman.

25. studeni – Krnjak su posjetili hrvatski i srpski predsjednik Ivo Josipović i Boris Tadić. “Došli smo da razbijamo predrasude, animozitete, strahove, da približavamo ljude” – izjavio je u Krnjaku Tadić.

30. studeni – Gradonačelnik Damir Jelić je opet najavio skorašnje rješenje slučaja hotela “Korana”, ovaj put, izgleda, s malo više pokrića nego dosad. Naime, krenulo je vještačenje vrijednosti ruiniranog hotela, nakon čega više neće biti zapreke raspisivanju javne dražbe za prodaju.

PROSINAC: Ode Mladež, ode i Vukelić

2. prosinac – Dignuta optužnica protiv bivše ravnateljice Opće bolnice Karlovac dr. Gordane Pavan. Tereti je se da je 2001. godine zlouporabila položaj i oštetila Ministarstvo zdravstva za više od 1,6 milijuna kuna jer je platila poslove rekonstrukcije liftova, koji nikad zapravo nije odrađen .

5. prosinac – Zagrebačko Učilište Volonter u povodu Dana volontera dodijelilo povelju za promicanje nenaila i doprinos kulturi dijaloga karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću.

9. prosinac – Naglo topljenje snijega dovelo do velike poplave i proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplave u Karlovcu. Najveći vodostaj u posljednjih nekoliko godina zaustavio se na 805 centimetara.

10. prosinac – Zbog izjave u kojoj su fašizam nazvali zlom, a antifašizam pozitivnom tekovinom, vrh HSP-a raspustio je karlovački ogranak stranke. “Nepoćudna” izjava najviše je razljutila županijsku stranačku šeficu Bernardicu Topolnjak Halapu koja je ustvrdila kako bi “Hrvatskoj danas možda bilo bolje da su Pavelićevi unuci na vlasti”.

11. prosinac

–  Pripadnici Mladeži HDZ-a Danijel Trupković, Vladimir Vogrinc i Željko Goršić su u WC-u kafića “Astralis” bez ikakva su razloga pretukli 18-godišnjeg Marka Jovkovića, a poslije bježeći s mjesta incidenta umalo pregazili ljude na parkiralištu.

Nasilnici, kojima ovo nije bilo prvo ovakvo ponašanje, brzo su izbačeni iz stranke, no s istragom je išlo malo sporije. Policija je protiv napadača prvo odlučila dignuti samo prekršajne prijave zbog “drskog ponašanja”, da bi se poslije dolaska u Karlovac premijerke Jadranke Kosor stvar iz temelja promijenila. Bivši HDZ-ovci su istog dana dobili i kaznene prijave za općeopasnu radnju i nasilničko ponašanje te završili u pritvoru.

14. prosinac – Nastavljena je praksa uplitanja politike u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Na mjesto predsjednika NK Karlovca izabran je potpredsjednik gradskog HDZ-a Stjepan Turković, koji je s pozicije direktora “Zelenila” koji mjesec ranije nogometnom prvoligašu beskamatno posudio novac.

16. prosinac – Karlovački atletičar veteran Vlado Starešinić ostvario je podvig karijere. Istrčao je Arktički maraton i ušao u fantastični “Klub 7” – u kojem se nalaze maratonci koji su najzahtijevniju atletičarsku disciplinu trčali na svih sedam kontinenata.

17. prosinac – Sjajni breakeri karlovačkog “Promenada Kluba” Kristijan Mihalić – Kiki  i Kristijan Skočić – Kiko ušli su u finale Supertalent Showa Nove TV.

20. prosinac – Policija digla prijavu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema. Tereti ga se da je tvrtku IGM Tounj preuzeo bez novaca, krivotvorivši papire.

22. prosinac – Ustavni sud Republike Hrvatske je zbog proceduralne greške ukinuo osuđujuću presudu Vrhovnoga suda protiv Mihajla Hrastova. Hrastov je uoči Božića pušten na slobodu, ali uskoro ga očekuje novo suđenje.

23. prosinac – Hrvatski veleučilišni savez karlovačko je Veleučilište proglasio najuspješnijim u Hrvatskoj u području studentskog sporta za period od 2001. do 2010. godine.

27. prosinac

– Branko Vukelić dobio je “otkaz” na mjestu ministra obrane. No odluka Jadranke Kosor da Vukelića izostavi u rekonstrukciji Vlade ipak ne znači i njegovu političku marginalizaciju. Istog je dana Vukelić imenovan političkim tajnikom HDZ-a.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest