Ozalj prodao zgradu za milijun, pa u njoj za 2,5 milijuna kuna kupuje prostor

Ozalj prodao zgradu za milijun, pa u njoj za 2,5 milijuna kuna
kupuje prostor

Od sljedeće godine Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca iz Ozlja preseliti će u novi prostor u novouređenoj poslovnoj zgradi u središtu grada. Vijest je razveselila mnoge Ozaljčane, ali i otvorila niz pitanja vezana uz prodaju pa potom ponovnu kupnju jednog te istog poslovnog prostora u samom središtu grada. Redoslijed kojom se mijenjalo vlasništvo nad ovom nekretninom od 1999. godine moglo bi se najkraće opisati – uzeli, dali, uvjetovali, prodali pa ponovno kupili.

Naime, gotovo čitavo desetljeće nedovršenu  zgradu u Kolodvorskoj ulici 1a nije bila uložena niti kuna te je zjapila potpuno prazna i bez funkcije. No, zato je u istom periodu od 1999. pa do 2010. godine šest puta promijenila vlasnika. Do 1999. godine nositelj prava vlasništva bila je Skupština Općine Ozalj, da bi se te godine kao vlasnik upisala Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo obrane RH. Kako se u zgradu nije ništa ulagalo, usprkos mnogim pokušajima da se riješe imovinsko – pravni odnosi sve do 2003. godine, spomenuta zgrada ostaje nedirnuta. U to je vrijeme njezina vrijednost procijenjena na 938.166,62 kune, a još 1.2 milijuna kuna bilo je potrebno da se stavi u funkciju.

– U rujnu 2003. godine MORH je donio odluku da se spomenuta zgrada prenese u vlasništvo Ozlja uz uvjet da Grad u roku od dvije godine pribavi i prenese u vlasništvo MORH-a poslovni prostor površine od oko 100 četvornih metara za potrebe tadašnjeg Ureda za obranu, pojašnjava gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić. Sve obveze Grad Ozalj izvršio je do 2004.godine. Dvije godine kasnije još jedna stručna procjena pokazala je da je vrijednost objekta s 938 tisuća kuna narasla na 2,06 milijuna kuna. Tada Grad pokreće prodaju zgrade. U to vrijeme, prema riječima gradonačelnice Vranić, Grad Ozalj nije imao ni interesa, ni potrebe, ali niti novca za uređenje nedovršene zgrade.

– Zgrada nije imala građevinsku dozvolu niti drugu dokumentaciju potrebnu za upis i etažiranje zgrade, a da bi uopće dobila uporabnu dozvolu trebalo ju je prilagoditi za pristup osoba s invaliditetom što je dodatno povećavalo troškove. Zgrada je prodana 2006. godine AB gradnji za oko milijun kuna. Dvije godine nakon prodaje ukazala se potreba za rješavanjem prostora za Knjižnicu, kazala je gradonačelnica dodavši kako je Grad Ozalj donio odluku da se dio prostora ponovno otkupi.

– Proveden je postupak javne nabave i ponuda AB gradnje bila je najpovoljnija. Prema Ugovoru o namjeri kupnje izvršena je uplata avansa od 400 tisuća kuna na ime uređenja 2009. godine. Do listopada ove godine uplaćeno je još 322 tisuće kuna, a još 1.378.000 kuna pokušat će se u idućoj godini namaknuti od Ministarstva kulture, Karlovačke županije i ostalih subjekata unutar države, te prihoda od nefinancijske imovine Grada Ozlja, kaže Vranić. Kako dodaje, nema govora o prodaji prostora po nepovoljnijoj cijeni jer je prodana nedovršena i neuređena zgrada, bez uređenog okoliša i parkirališta, bez potrebne projektne i tehničke dokumentacije.

– Od tri raspisana natječaja na prva dva nije bilo zainteresiranih ponuđača dok je tek na trećem natječaju po nižoj cijeni zgrada prodana. Smatramo da provedenim postupcima kupoprodaje nije bilo nepravilnosti već su provedeni u skladu s propisima, a isto tako provedenim postupcima nije oštećen gradski proračun, tvrdi gradonačelnica. Kako kaže, normalno je da je nakon građevinskog i imovinsko pravnog sređivanja cijena poslovnog prostora  puno viša od one po kojoj je Grad zgradu prodao.

– Isto tako možemo se pitati kako to da su u novouređenoj zgradi po tako “nepovoljnim uvjetima” iz Državnog proračuna kupljeni poslovni prostori za potrebe državnih tijela, odnosno Zavoda za zapošljavanje, Porezne uprave Ispostave Ozalj i Policijske postaje Ozalj, rekla je Vranić.  Ostaje nejasno kako je spomenuta zgrada mogla mijenjati vlasnike kada sve do 2006. godine uopće nije postojala potrebna dokumentacija za njezin upis i etažiranje.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest