Od 500 godina turske opsade Dubovca do 60 godina košarke u Šancu

Od 500 godina turske opsade Dubovca do 60 godina košarke u Šancu

Godina 2011. donosi Karlovčanima i mnogo zanimljivih obljetnica. I dok će, vjerujemo, institucije i ustanove obilježiti svoje vrijedne obljetnice, kao što su 140 godina vatrogastva, 130 godina Crvenog križa, 30 godina župe Presvetog srca Isusova i 20 godina 110. karlovačke brigade, osvrnut ćemo se na obljetnice koje bi mogle proći nezapaženo, a još ima vremena da se na prigodan način obilježe.

1. 500 godina od prve turske opsade Dubovca – i ranijih godina Turci su pustošili ovim krajevima, no 1511. godine, uz opsadu Ozlja i Ribnika, po prvi puta došli su i do dubovačke utvrde. Nanijeli su veliku štetu i brojne žrtve okolnim naseljima, no dubovačku gradinu, kao ni kasnije, ipak nisu uspjeli osvojiti. Možda je ova obljetnica sjajna prigoda da se svojim lijepim i svijetlim počecima vrati Sajam vlastelinstva, manifestacija koja je u prva dva izdanja privlačila i strane turiste, uz mnogobrojne organizirane dolaske gostiju iz cijele Hrvatske, a posljednjih godina znatno je osiromašila svoju ponudu i pohvalna je još uvijek jedino kao zgodna prigoda za školske izlete.

2. 340 godina karlovačkih parkova – jedna od stvari s kojima se i danas možemo s punim pravom ponositi su karlovački parkovi. Malo se gradova može podičiti tako golemim zelenim površinama pa čak i ako smo ponekad nezadovoljni što ih nije uređeno još više (a svakako se može) moramo priznati da takvu količinu parkova ima malo koja sredina. U godini koja dolazi, sa svježe osvojenom nagradom “Zeleni cvijet”, valjalo bi se sjetiti kako je prvi karlovački park nastao prije 340 godina – riječ je o parku današnjeg Veleučilišta Karlovac, starijim Karlovčanima poznatom kao “Vojna bašta”. I to nije sve, jer karlovački parkovi ove godine imaju nekoliko zgodnih okruglih obljetnica – prije 160 godina počelo je uređivanje današnjih perivoja oko šančeva, prije 125 godina uređivanje zaštićenog hortikulturnog spomenika RH, Vrbanićevog perivoja, a prije 70 godina izgrađen je i uređen jedan od najljepših malih gradskih parkova – onaj pokraj kina Edison.

3. 150 (170) godina karlovačkog novinarstva – evo i jednog zadatka za novinare. Prije točno stoljeće i pol u Karlovcu je, upravo početkom godine (2. siječnja) počeo izlaziti prvi karlovački tjednik na hrvatskom jeziku – “Karlovački viestnik”. Iste godine, u doba kada su Karlovčani u mnogo čemu bili najrodoljubiviji građani Hrvatske, u Karlovcu izlaze i prvi hrvatski ilustrirani list “Glasonoša” i prvi hrvatski obiteljski zabavnik “Naše gore list”. Nisu to i potpuni počeci karlovačkog novinarstva, jer prvi svoj list Karlovac je imao prije 20 godina, ali na njemačkom jeziku – “Der Pilger”.

4. 100 godina Bibliobusa – iako vjerujemo kako sve aktivniji i agilniji djelatnici Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić neće propustiti prigodu da proslave stoljeće djelovanja svog “putujućeg odjela” koji ima ogroman značaj za stanovništvo okolnih krajeva, ovu vrijednu obljetnicu ipak treba posebno zabilježiti. Uostalom, karlovačka bibliobusna služba prva je u Hrvatskoj i upravo iz Karlovca potekla je ideja, koja se kasnije raširila cijelom zemljom. Te 1911. knjige su prevožene kočijama, od 1955. kamionom, od 1964. kombijem, a od 1978. – autobusom. Možda se danas o bibliobusu nešto manje čuje, ali to nipošto ne znači da nije aktivan – tijekom 2010. godine redovito je obilazio Novake, Draganić i Lasinju, tvrtke i ustanove Karlovačku pivovaru, Dom umirovljenika, Adriadiesel, Alstom, Karlovačku tiskaru, KIM, škole u Malom Erjavcu, Vrhovcu, Podbrežju, Belaju, Goršćakima, Zorkovcu, Jarčem Polju, Krnjaku, Rečici, Vukmanićkom Cerovcu, Vivodini, Kamanju, Žakanju, Siči, Mrzljakima, Zadobarju, Gornjim Stativama, Velikoj Jelsi, Donjem Mekušju, Trgu, Bosiljevu, Grabrku, Skakavcu, Tušiloviću, Turnju, Hrnetiću i Šišljaviću, kao i gradska naselja Gaza i Grabrik.

5. 60 godina Šanca – svaka čast nogometu i rukometu, svaka čast veslačima, atletičarima, borilačkim sportovima i baseballu, ali vjerojatno nikada nitko neće ponoviti ono što su Karlovčanima značili košarkaši 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. A s košarkašima Željezničara – i legendarni Šanac, neosvojiva tvrđava u kojoj ni za najmanjih utakmica nije mogla stati ni igla, a ugostio je čak i NBA selekciju. Još uvijek razdrmani pravom propasti koju im je nanio katastrofalni i suicidalni ugovor s Cibonom, košarkaši su propustili dostojno obilježiti 50. obljetnicu Šanca. Ove godine imaju prigodu da to isprave.

Bit će ove godine još zgodnih “okruglih” obljetnica – 430 godina karlovačkih tjednih sajmova (koji su ipak mijenjali brojne lokacije kao i dane održavanja, no tradicija se održala), 370 godina od vjenčanja Petra Zrinskog i Katarine Frankopan, 120 godina od izgradnje prvog teniskog igrališta (u Vojnoj bašti), 110 godina spomenika Radoslavu Lopašiću, 50 godina od prvih moto-utrka i izgradnje Ekonomsko-turističke škole, pa sve do tužne i ponosne 20. obljetnice početka Domovinskog rata. Ima i obljetnica koje se više ne mogu obilježiti, kao što je 140 godina od izgradnje prekrasne karlovačke sinagoge, koja je za razliku od svojih brojnih vjernika preživjela i NDH, ali nije i komunističku glad za neboderima te je ustupila mjesto neboderu u Šebetićevoj ulici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest