Zbog presude karlovačkog suda, Walter Wolf Hrvatsku smatra “udbaškom”

Zbog presude karlovačkog suda, Walter Wolf Hrvatsku smatra
“udbaškom”

Na čak šest novinskih stranica objavio je Jutarnji list intervju sa svjetski poznatim biznismenom Walterom Wolfom, a već odgovorajući na prvo novinarsko pitanje Wolf se osvrnuo na Karlovac, odnosno na presudu Županijskog suda u Karlovcu iz 2008. godine po kojoj je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora. Svoju karlovačku epizodu Wolf je spomenuo u kontekstu afere Patria, odnosno, nakon upita da li je primio mito tijekom nabavke vojnih kamiona za MORH od finskog poduzeća. Wolf je rekao da je hrvatska obavještajna zajednica, koja navodno raspolaže takvim informacijama, u stvari UDBA.

– Ja sam desničar i UDBA-u mrzim kao vraga. Što drugo da mislim o tajnoj službi zemlje čije me pravosuđe osudilo, istina nepravomoćno, na dvije i pol godine zatvora? Tako je odlučio sud u Karlovcu oko mog poslovanja u Karlovačkoj industriji obuće (KIO), u kojem sam izgubio oko tri milijuna maraka vlastitog novca. I to zbog stečajnog upravitelja, koji je lopov i koji je sakrio neke ključne papire iz tvrtke. Naime, kako radnici nisu dobivali plaću, jedna uplata za KIO, od prodaje njihova poslovnog prostora u Srbiji, išla je preko mojeg privatnog deviznog računa, odakle sam novac odmah proslijedio na račun poduzeća, pa su radnici dobili plaću. Eto, to je sve što sam napravio, jer se ta transakcija nije mogla napraviti preko deviznog računa KIO-a. Sve dokaze o tome ima moj odvjetnik Anto Nobilo. Mene su za KIO osudili zbog prijevare od 23 tisuće eura, a samo tržišna vrijednost moga ranča u Kanadi iznosi između 60 i 80 milijuna dolara – branio se Walter Wolf. Podsjetimo, Wolf je osuđen jer je na kazneno djelo poticao pokojnog direktora bivšeg poduzeća Ivu Maglicu.

Wolf je kao vlasnik i predsjednik NO KIO-a direktoru Maglici naložio da se proda nekretnina tvrtke u Srbiji, te da se novac ostvaren prodajom uplati na njegov privatni devizni račun u Splitskoj banci, a ne na žiro račun poduzeća. Iako je riječ o tek dvadesetak tisuća eura, sudac Ante Ujević, koji ga je osudio, pojasnio je da počinjeno kazneno dijelo ima posebnu težinu jer je nastalo u okolnostima kada je račun firme bio blokiran, a radnicima nisu isplaćivane plaće.

Sudsko vijeće nije prihvatilo objašnjenja obrane da je sav novac iz Srbije iskorišten za isplatu plaća u gotovini, pa je i odbilo pozvati radnike kao svjedoke. Wolfovi odvjetnici Josip Reljić i Vatroslav Šego sucu Ujeviću su kao dokaz da Wolf nije imao potrebe otuđivati za njega tako malu svotu predočili bankovnu potvrdu iz 2005. godine iz koje se vidi da je njihov branjenik s privatnog računa u ime KIO-a Volksbanci uplatio preko 370 tisuća eura na ime kredita koji je njegova bivša firma podigla za kupnju strojeva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest