Prijatelji životinja: U Utinji psi se ne cijepe i leže u vlastitom izmetu

Prijatelji životinja: U Utinji psi se ne cijepe i leže u vlastitom
izmetu

Zaključavanje pasa u malim kavezima veličine tek 60 x 90 cm i 70 cm visine koji stoje na otvorenom bez zaštite od vremenskih prilika, nemogućnost kretanja pasa uz neredovito čišćenje tako da su životinje prisiljene ležati u vlastitom izmetu, izostanak obveznog čipiranja i cijepljenja životinja, preveliki broj pasa u  Skloništu i nedostatak osoblja koje brinu od životinjama samo su neki nabrojani nedostaci karlovačkog Skloništa za pse smještenog u Utinji a koje je Udruga Prijatelji životinja, zajedno s dokazima proslijedila Državnom odvjetništvu. Kako tvrdi Luka Oman iz ove udruge, radi se o kršenju niza odredbi iz Zakona o zaštiti životinja, Zakona o veterinarstvu te Pravilnika o označavanju pasa. Smatra da je karlovačko Sklonište prije poligon za ubijanje pasa nego za njihovo udomljavanje te Gradu Karlovcu predlaže da osnuje vlastitu ustanovu koja će raditi transparentno i po zakonu. U karlovačkom Skloništu pak tvrde da se sve radi po zakonu i propisima te da bi stanje moglo biti bolje da ima više novca.

– Tražimo da se na temelju dokaza i osobnog očevida poduzmu mjere protiv vlasnika i odgovornih osoba CRPK d.o.o. Sklonište za pse Karlovac na temelju ovlasti donese rješenje u smislu pokretanja prekršajnog postupka radi primjene kaznenih odredbi Zakona o zaštiti životinja, stoji u prijavi Državnom odvjetništvu. Kako navode Prijatelji životinja, zbog prekršaja koji su u takvom broju i takve specifične naravi tražimo obnovu postupka dodjele rješenja za obavljanje djelatnosti skloništa za životinje trgovačkom društvu CRPK d.o.o. pred nadležnim Ministarstvom.

Otvaranje Skloništa za životinje u Utinji karlovačke gradske vlasti su proglasile velikim uspjehom uz tvrdnje da Sklonište funkcionira po najnovijim standardima i zakonskim propisima. Po tvrdnjama Prijatelja životinja to nije ni blizu kao niti u nekim drugim gradovima pa su pokrenuli prijave.

KAportal.hr

Donosimo kompletan dokument proslijeđen Državnom odvjetništvu dostupan za PREGLED i DOWNLOAD.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest