Most na kojem je pala “Velika Srbija” razdvaja Hrvatsku i BiH

Most na kojem je pala “Velika Srbija” razdvaja Hrvatsku i BiH

Iako most preko rijeke Korane u Rakovici koji spaja Kordunski Ljeskovac s hrvatske strane te mjesto Tržačka Raštela u susjednoj BiH ima veliku važnost u suvremenoj povijesti dviju država, a itekako bi bio koristan za promet ljudi i roba, on je godinama zatvoren i zapušten.

Nasred toga mosta, naime, u kolovozu 1995.godine u jeku vojne akcije Oluja, spojile su se postrojbe 1.gardijske brigade Tigrova s pripadnicima HVO-a i 5. korpusa Armije BiH što je značilo presjecanje komunikacijskog smjera Knin- Bihać, spas za mještane bihaćke regije koje su bili u potpunom okruženju srpskih vojnih snaga, ali je to ujedno bila i najava totalnog kraha Miloševićeve Velike Srbije.

Vodstvo Općine Cazin u susjednoj državi već je službenicima svoje Državne komisije za integrisano upravljanje granicom nekoliko puta naznačilo važnost otvaranja mosta, odnosno puštanja u promet malograničnog prijelaza na njemu. Oko toga bi se trebale usuglasiti tijela dviju država, s obzirom da za to postoji obostrani interes. Do tada će most, umjesto da spaja, i dalje razdvajati prijateljske zemlje. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest