Po planu Razvojne agencije, Karlovac dobiva veletržnicu slatkovodne ribe

Po planu Razvojne agencije, Karlovac dobiva veletržnicu slatkovodne
ribe

Burza slatkovodne ribe u Karlovcu mogla bi grad na četiri rijeke napraviti novim centrom ribarstva u Hrvatskoj jer bi, ako se ostvari projekt Razvojne agencije Karlovačke županije, Karlovac bi postao prvi grad s veletržnicom slatkovodne ribe. – Slatkovodno ribarstvo je strateški prioritet Panonske Hrvatske u kojoj se nalazi i Karlovačka županija. Kad se pogleda kapacitet Draganićkih ribnjaka, uzajališta pastrva u Ogulinu i na Žumberku te svih karlovačkih rijeka, te kapacitet koji ima karlovačka tržnica nije teško zbrojiti dva i dva, rekao je direktor Razvojne agencije Karlovačke županije Viktor Šegrt.

Karlovačka veletržnica slatkovodne ribe polako iz ideje prerasta u projekt koji bi vrlo skoro, kad se napravi ispitivanje tržišta i detaljna analiza, mogao biti kandidiran i prema fondovima Europske unije. Taj posao, kaže Šegrt, obavila bi Razvojna agencija dok bi dalje projekt bio na dobavljačima ribe i tržnici.

– U planu je da karlovačka tržnica ribe bude mjesto s kojeg bi se ostali gradovi opskrbljivali slatkvodnom ribom no to je i prilika za promociju naših proizvoda. Zašto umjesto girica ne bi jeli “karlovačku kliju” ili draganićkog šarana koji je već postao svjetski brand. Ljudi bi znali da jedu “žumberačku” ili “ogulinsku” pastrvu te takav odnos stvara pozitivnu konkurenciju i sve gura naprijed, kazao je Šegrt objasnivši da osim gospodarskog, ovakav projekt može imati i značajan turistički potencijal. Restorani bi bili kvalitetnije opskrbljivani slatkovodnom ribom, dok bi se na stare staze vratio ribolov u Karlovačkoj županiji u turističkom smislu. Kako kaže, do 1991. godine čak 70 posto županijskog turizma otpadalo je na lov i ribolov, te stoga je uvjeren da bi ovaj projekt mogao biti vrlo uspješan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest