Karlovačka županija lani jedina u zemlji smanjila nezaposlenost

Karlovačka županija lani jedina u zemlji smanjila nezaposlenost

Karlovačka županija jedina je u Hrvatskoj, u kojoj je posljednjeg dana 2010. godine, prema službenoj evidenciji HZZ-a, bilo manje nezaposlenih negoli godinu ranije. U Krapinsko – zagorskoj županiji ta je brojka bila 20,3 posto, u Zagrebačkoj 18,8 posto, a u, primjerice, Virovitičko – podravskoj 13,3 posto viša.

Ukupan porast broja nezaposlenih bilježe i sve ostale županije, u rasponu od dva do desetak posto, dok je državni prosjek rasta 9,7 posto.

Kod nas je, pak, 31. prosinca prošle godine svoje mjesto u evidenciji Područne službe HZZ-a imalo 11.871 nezaposlenih, što je za 205 osoba ili 1,7 posto manje nego lani. Zbog čega je u Karlovačkoj županiji situacija drugačija nego u ostatku Hrvatske i predstavlja li gore rečeni podatak dokaz teorije o “statistici kao zbroju netočnih podataka”, nije siguran ni tajnik županijskog Povjereništva SSSH-a Nikola Badovinac.

– U statistiku Zavoda ne sumnjam, ali mislim da bi prije bilo kakvog komentara trebalo analizirati o čemu se radi i što je dovelo do toga da je u Karlovačkoj županiji obrnuta situacija nego u ostatku Hrvatske. U svakom slučaju ne možemo reći da je kod nas lani bilo nekih posebno velikih zapošljavanja. Mislim da bi dio odgovora mogli potražiti u broju ljudi koji je u istom periodu administrativno izbrisan iz evidencije nezaposlenih – komentira Badovinac.

Samo prošli mjesec s “burze” je zbog nekih drugih razloga osim zaposlenja, poput nejavljanja HZZ-u, izbrisano tristotinjak ljudi, što je brojka gotovo identična onoj koji su u međuvremenu uspjeli naći posao. Tijekom cijele prošle godine izbrisano je preko četiri tisuće osoba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest