U 2010. godini u “policijske sandučiće” ubačeno tek 10 podnesaka

U 2010. godini u “policijske sandučiće” ubačeno tek 10 podnesaka

Koliko građani putem “policijskih sandučića” komuniciraju sa svojim kvartovskim policajcima najbolje pokazuje podatak da je u cijeloj prošloj godini u 13 sandučića postavljenih u svim karlovačkim gradskim četvrtima, te onima u Ogulinu, Dugoj Resi, Slunju i Ozlju završilo tek deset podnesaka, u prosjeku niti jedan mjesečno.

S obzirom da je na početku projekta “Policajac u zajednici” kad su sandučići postavljeni kao novi oblik komunikacije građana i policije podnesaka bilo znatno više (u 2007. godini 152, u 2008. 61), manji broj mogao bio se objasniti i time što je pisanje pisma i ubacivanje u sandučić već prilično zastarjeli način komunikacije. Jednostavnije je, naime, to učiniti putem elektronske pošte.

Građani ovim putem, najčešće anonimno, prijavljivali malo bučnije tulume, prodaju alkoholnih pića i cigareta maloljetnicima, predug rad kafića, ali i nešto ozbiljnije stvari poput nezakonitog korištenja vatrenog oružja, prekršaje Zakona o sigurnosti prometa i slično. – Na temelju ovih prijava pet obavijesti podnijeto je  Državnom inspektoratu i sedam optužnih prijedloga u Zakonima o prekršajima protiv javnog reda i mira, kazala je glasnogovornica PU karlovačke Andreja Lenard.

Unatoč ne prevelikom broju prijava susjeda, kontakt policajci nisu bili previše besposleni. Oni su, naime, u 2010. godini razriješili i 14 kaznenih djela. Najučinkovitiji su u otkrivanju počinitelja teških krađa, dok je angažmanom “kvartovskog policajca” riješeno i jedno kazneno djelo zlouporabe opojnih droga.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest