Mještanima Ilovca dosta smrada i obećanja, najavljuju blokadu ceste

Mještanima Ilovca dosta smrada i obećanja, najavljuju blokadu ceste

– Nakon šest godina najava da će Karlovac otvoriti novo odlagalište na Babinoj Gori  i zatvoriti ilovačko smetlište, jasno je da su stvari i dalje mrtvo slovo na papiru i nema naznaka da će se uskoro nešto promijeniti. Nemamo više što čekati, ne preostaje nam ništa drugo nego da uzmemo stvari u svoje ruke, rekao nam je danas Tomislav Boljkovac, stanovnik Ilovca i vođa građanske inicijative Gradskih četvrti Banija i Drežnik-Hrnetić, te Mjesnih odbora Mahično i Donje Pokupje za hitno zatvaranje smetlišta Ilovac.

U tom smislu Boljkovac je u ime preko 400 potpisa domaćinstava s područja ugroženih smetlištem na Ilovcu jučer poslao gradonačelniku Karlovca otvoreno pismo u kojem se zahtijeva sastanak s njim u roku 15 dana, kako bi odgovorio na pitanja građana i napokon ponudio konkretne rokove zatvaranja ilovačkog smetlišta.

Ukoliko se to ne dogodi, Boljkovac kaže kako građanska inicijativa neće stati na riječima, upozoravaju gradonačelnika da će u slučaju ignoriranja njihovih zahtjeva iskoristiti sve dopuštene radnje, uključujući blokadu ceste prema smetlištu. U svom otvorenom pismu građanska inicijativa ističe da se smrad sa smetlišta više ne širi samo preko ljeta i danju, već cijelu godinu i danonoćno i počinje ugrožavati sve šire područje Karlovca. Smetlište je teški, ekološki, sanitarni, zdravstveni i egzistencijalni problem Grada Karlovca i smatraju da je vrijeme odlaganja zatvaranja smetlišta prošlo.

– Nije to više stvar malo ugroženog komfora života u naseljima oko smetlišta, ovdje je život postao doslovno nepodnošljiv, kaže ogorčeni Boljkovac. U pismu se ističe da je nedavna sanacija smetlišta izvedena neadekvatno, uz ogromne propuste, što ne skriva ni Danko Fundurulja, glavni projektant na sanaciji,  izjavom kako je smetlište na Ilovcu opasno po zdravlje građana.  S obzirom na iznadprosječni broj oboljelih od zloćudnih bolesti u Karlovcu u odnosu na hrvatski prosjek, građanska inicijativa sumnja da i ovakvo smetlište ima udjela u tome.

Pismom s kojim su upoznati i mediji, građanska inicijativa poziva i Odjel inspekcijskog nadzora – građevinsku inspekciju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Područnu jedinicu u Karlovcu, da izvrši uvid na smetlištu, provjeri građevinske dozvole, utvrdi nepravilnosti i odmah naredi zatvaranje smetlišta. Na pitanje kud će Karlovac sa smećem ako se ilovački deponij zatvori, a novog nema, Boljkovac kaže da nakon godina otezanja realizacije novog rješenja, sad neka Grad Karlovac do daljnjeg vozi smeće na deponije u drugim gradovima, baš kao što se neodgovorno godinama otpad iz niza županija odbacivao na Ilovcu.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest