Još jedna uspješna “Noć muzeja” – možda i oboren rekord od 4.200 posjetitelja?

Još jedna uspješna “Noć muzeja” – možda i oboren rekord od 4.200
posjetitelja?

Ako je suditi po posjeti karlovačkom Gradskom muzeju i Galeriji Vjekoslav Karas, ali i po kratkom pregledu izvještaja iz drugih gradova, organizatori sedme “Noći muzeja” ostvarit će svoje želje i preći brojku od 300 tisuća posjetitelja. I u Karlovcu bi mogao “pasti” prošlogodišnji rekord od oko 4.200 posjetitelja, jer tijekom cijele večeri, od 18 sati kada su muzej i galerija otvorili svoja vrata, pa sve do jedan iza ponoći, u obje ustanove bilo je izuzetno živo, a ljubitelji muzeja u Karlovac su dolazili i iz drugih gradova i mjesta Karlovačke županije, jer nažalost gotovo nigdje nije bilo programa osim u središtu županije – no, o tome malo kasnije.

Gradski muzej Karlovac ove godine orijentirao se na svojevrsni “miks” moderne hrvatske povijesti i tradicijske baštine. Uz uobičajeno razgledavanje stalnog postava, u kojem uvijek najviše pozornosti izaziva vrlo vrijedna arheološka zbirka, u prvom planu bila je izložba vojne opreme, odora i naoružanja iz Domovinskog rata, s koje su svi posjetitelji mogli poslati i elektroničku razglednicu, za što je tijekom cijele večeri vladao izniman interes.

No, mislilo se i na tradiciju pa je održano predavanje o pletenju jalbe na lucnju, kao i prezentacija pletenja čipke na lucnju – ljeskovoj šibi savijenoj u luk.

Održano je i predavanje o karlovačkom graditelju Nikoli Mariću, najpoznatijem po izgradnji obiteljskih kuća u Vrbanićevom perivoju, Bencetićevoj i Gambonovoj ulici…ali i po poslijeratnoj obnovi mosta na Kupi).

Mališane je zabavljao žongler, a svim posjetiteljima priređena je i okrijepa – kuhano vino i topla peciva.

Galerija “Vjekoslav Karas” uz Noć muzeja dodatno je uljepšala i uveličala svoju atraktivnu izložbu “Ledeno doba”. Uz postav geološko-paleontoloških nalaza, posjetitelje su dočekale i male špilje, kostimirani vodiči, posebna rasvjeta i doista upečatljiv ugođaj davnih vremena. Za mališane je priređena i edukativna radionica, a okrijepa je bila u skladu s izložbom – “medvjeđe šape” i sok od šumskih bobica.

Na kraju, ponešto o drugima. Jedini aktivni muzej u županiji, osim u Karlovcu, djeluje u Ogulinu, no za razliku od čak 60-ak gradova i mjesta diljem Hrvatske, Ogulinci nisu mogli uživati u Noći muzeja. Drugi muzeje ni nemaju, ali možda su se mogli snaći. Kako se to čini pokazali su im u jedinoj pozitivnoj iznimci na području županije – Generalskom Stolu. Tamo su “Noć muzeja” priredili Udruga Kovan i Knjižnica i čitaonica Generalski Stol. Posjetitelji su mogli razgledati unikatnu kolekciju porculanskih lutaka iz svih dijelova svijeta, te se upoznati s najvrijednijim dijelovima fonda općinske knjižnice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest