Građani traže hitno zatvaranje deponija, Ministarstvo odobrilo njegovo proširenje (VIDEO)

Građani traže hitno zatvaranje deponija, Ministarstvo odobrilo
njegovo proširenje (VIDEO)

Stanovnici Banije, Ilovca, Orlovca, Donjeg Pokupja i svih ostalih naselja oko deponija Ilovac jednoglasno traže bezuvjetno i trenutno zatvaranje smetlišta koje im, tvrde, ugrožava zdravlje i život čini nepodnošljivim. Ovo je, naime, zaključak današnjeg javnog skupa na kojeg je došao i gradonačelnik Damir Jelić sa suradnicima, te bivšim i sadašnjim direktorom “Čistoće” Nikolom Rogozom i Ivanom Polovićem, kao i izrađivačem studije sanacije deponija Dankom Funduruljom. U gotovo dvosatnom razgovoru građani su se požalili na nesnosan život uz deponij, te su tražili odgovor zašto, kako je odavno planirano, Ilovac već nije saniran i zatvoren već se smeće i dalje dovozi ne samo iz Karlovca i Karlovačke županije već i iz drugih gradova i općina. Saznali su da je u međuvremenu od Ministarstva zaštite okoliša odobrena nova kota za visinu deponija – od dosadašnjih 125 na čak 138 metara nadmorske visine. Mještani tvrde da je to samo još jedan pokazatelj da se ovdje smeće namjerava odlagati još godinama kao i dosad, i to na uštrb njihove kvalitete života.

– Gradonačelniče pozivam vas da dođete na nekoliko dana kod mene da se uvjerite kakav nam je život ovdje. Ova šuma nekad je bila “pluća grada” a sad je svaki peti hrast suh. Kamioni Eko – flora pored moje kuće prolaze češće nego karlovački. Pa durali bi ako treba još i pet, šest godina karlovačko, ozaljsko i dugoreško smeće, ali nećemo varaždinsko i čakovečko, rekao je Zvonko Vinovrški, jedan od ogorčenih stanovnika Ilovca čije je izlaganje naišlo na odobravanje oko stotinjak okupljenih građana. Gradonačelnik tvrdi da je ugovor s Eko – florom vezan za dovođenje smeća na Ilovac potpisan i da traje do 1. srpnja. Kako je obećao građanima – od tog datuma više neće biti produljenja ugovora. Jedan od predvodnika građanske inicijative, Tomislav Boljkovac zahtijevao je i odgovor zašto se na smetlište smeće dovozi pod okriljem noći, izvan radnog vremena. Direktor “Čistoće” Polović ustvrdio je da to nije istina dok Boljkovac za to namjerava predočiti dokaze.

– O ovome prvi put čujem i nema razloga da vam ne vjerujem. Nalažem direktoru da ako još jedan kamion po noći izvan radnog vremena uđe na deponij da će odmah biti smijenjen. Mislim da sam bio jasan, prerezao je gradonačelnik Jelić. Okupljene građane još je zanimalo koji su ljudi, imenom i prezimenom odgovorni za ulazak smeća na deponij, kao i one na vagi i na obradi podataka. Također, bilo je mišljenja da se treba uvesti model varaždinskog župana Radimira Čačića. Kako, naime, kruži jedan vic to je “model nulte količine otpada jer – sav otpad ide u Karlovac”.

Nakon zanimljive rasprave i prezentacije plana sanacije Danka Fundurulje koji baš i nije bio uvjerljiv s obzirom da su svi rokovi u planu već odavno probijeni, građani su se izjasnili da smetlište jednostavno više ne žele u svom susjedstvu. Gradonačelnik Jelić rekao je da će razmotriti zakonske osnove da se građani izjasne po tom pitanju, a to je referendum.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest