U pet godina u Karlovcu policija zabilježila svega dva slučaja okrutnosti nad životinjama?

U pet godina u Karlovcu policija zabilježila svega dva slučaja
okrutnosti nad životinjama?

Slučajevi okrutnosti nad životinjama česti su i u pravilu, kad izađu u medije, šokiraju javnost no istina je da rijetko tko za ovu vrstu nasilja, a koja često zadire i u domenu psihopatologije – odgovara pred zakonom. Naime, na području Karlovačke županije u pet godina je po policijskoj evidenciji zabilježeno svega dva slučaja koji su uz to – vođeni kao prekršaji protiv javnog reda i mira.

– U svezi vašeg upita za okrutno ponašanje prema životinjama unazad pet godina na području Policijske postaje Karlovac evidentirana su dva prekršaja iz čl. 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira  za koja su Prekršajnom sudu prijavljena trojica muškaraca, šturi je odgovor glasnogovornice PU karlovačke. Da je situacija potpuno drugačija nego što nam govori policijska evidencija svjedoče česti primjeri zlostavljanja, mučenja ili ubijanja životinja, na primjer, onaj karlovački od prije dva mjeseca kad je sedam štenaca nepoznati bolesnik bacio u kontejner i osudio na sigurnu smrt. Na sreću, štenci su bili spašeni.

– Kad bi pratili samo policijsku statistiku došli bi do podatka da u Hrvatskoj mučenja i ubijanja životinja uopće nema kao što nema ni borbi pasa i drugih oblika okrutnosti nad životinjama, rekao je za KAportal Luka Oman, predsjednik udruge “Prijatelji životinja”. Stvarnost je, dodaje, potpuno drugačija a osim navedenih oblika okrutnosti često je zanemarivanje životinja, trovanje i slično.

– Istina je da se vrlo malo i gotovo nikako ovi slučajevi ne sankcioniraju. Problem je u tome što se okrutnost nad životinjama regulira Zakonom o javnom redu i miru, čl. 30. (tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa…) i Zakonom o zaštiti životinja za čiju je provedbu nadležna Veterinaska inspekcija, rekao je Oman. Građani često slučajeve prijavljuju policiji koja onda ne postupa iako bi trebala. Mučenje i zlostavljanje životinja regulira i Kazneni zakon u kojem su predviđene kazne do 6 mjeseci zatvora dok Veterinarska inspekcija kažnjava novčanim kaznama do 15 tisuća kuna. U pravilu je, kaže Oman, vrlo malo kažnjenih.

– Građani ovakve slučajeve trebaju više prijavljivati ali i policija mora reagirati, zaključio je Oman. “Prijatelji životinja” upozoravaju da je nasilno ponašanje prema životinjama poznato i kao indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest