Dva desetljeća na “burzi” – rekorderka po broju molbi ne gubi nadu da će dobiti posao

Dva desetljeća na “burzi” – rekorderka po broju molbi ne gubi nadu
da će dobiti posao

Među 334.378 nezaposlenih u Hrvatskoj i 12.270 u Karlovačkoj županiji i to samo po službenoj statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nalazi se i 46-godišnja Karlovčanka Dubravka Kolić i to čak od – 1992. godine.

Kako nam je ispričala, u tom periodu je rodila troje djece pa niti nije aktivno tražila posao, pa se njezina “karijera” vječite tražiteljice zaposlenja u pravom smislu te riječi nastavlja od 2000. godine do danas.

– Na “burzi” sam 19 godina iako sam vjerojatno najaktivnija tražiteljica zaposlenja. Samo u prošloj godini poslala sam oko dvjesto molbi za posao a u proteklih deset godina sigurno ih je bilo više od tisuću, kazala je Kolić koja unatoč dugogodišnjoj nezaposlenosti nije klonula duhom već i dalje uporno traga za stalnim poslom koji bi joj donio financijsku sigurnost. Po njoj, Zavod za zapošljavanje uopće niti ne radi kao posrednik u zapošljavanju kako često vole naglasiti, jer oni samo oglašavaju radna mjesta ali ne spajaju poslodavce i tražitelje posla.

– Još 2000. godine prekvalificirala sam se za administrativnu tajnicu no ni nakon toga nisam uspjela dobiti stalni posao u struci iako sam povremeno na više mjesta. U međuvremenu sam redovito bila i “sezonac” u ljetnim mjesecima pa sam radila kao noćna recepcionerka u hotelima u Karlobagu, Biogradu te na otoku Pagu, priča nam ova Karlovčanka. Posao sezonca nije nimalo lak, tih mjeseci puno se radi a živi se u lošim uvjetima. Kako kaže naša sugovornica, često je bila gladna dok se osoblje često čak nema gdje oprati niti radnu uniformu. Nije lako biti nezaposlena tolike godine, dodaje, posebno kad netko bez posla stigne u zrele godine. Unatoč prekvalifikacijama i tečajevima koje polazi (usavršila se i za knjigovodstvenog operatera) do posla nikako da stigne, pa će se sada javiti za popisivačicu na popisu stanovništva.

– Ni nakon tolikih godina ne gubim nadu da ću naći stalni posao. Nisam stala iako sam se, moram priznati u nekoliko navrata susretala s diskriminacijom zbog godina, kaže Dubravka Kolić. Kad se javila za posao trgovkinje u jednoj trgovini u Karlovcu nesuđena poslodavka joj je hladno odgovorila “ne hvala, tražimo nekog mlađeg”. Slično se dogodilo i na traženju jednog drugog radnog mjesta kad su joj rekli “da je prestara”.

Da u životu treba biti uporan pokazuje i zadnji potez Dubravke Kolić koja se javila na natječaj Bussiness Makeover i od 800 kandidata stigla među jedanaest finalista. Natječaj je omišljen da potakne svijest o važnosti cjeloživotnog učenja. Izabrane su dvije “pobjednice”, jedna od njih je Dugorešanka Andrijana Krivić Radočaj dok je, kako nam je sama kazala, Dubravka zadovoljna i ulaskom u finale. Osvojila je tromjesečno usavršavanje u MS Excelu po programu E – Learninga. U svakom slučaju njezin moto je – neprestano usavršavanje, učenje i naravno – nema odustajanja. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest