ŽDO Karlovac za pad MIG-ova sumnjiči pilote – prijeti im od 1 do 10 godina

ŽDO Karlovac za pad MIG-ova sumnjiči pilote – prijeti im od 1 do 10
godina

Piloti MIG-ova koji su se u rujnu sudarili nad Plaškim nalaze se pod istragom. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev protiv dvojice pilota zbog, kako navode, postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Tako će nakon interne istrage koju je proveo MORH i vjerojatno disciplinskog postupka, satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudlika ispitati i istražitelji Istražnog centra u Karlovcu pa će za svoju pogrešku vrlo vjerojatno odgovarati i pred karlovačkim sudom.  Za ovo kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora u trajanju od 1 do 10 godina.

– Osnovano se sumnja da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik Slunj” tijekom provođenja “Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011.,” prvoosumnjičenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugoosumnjičenik kao prvi pratitelj upravljali avionima protivno čl. 1. st. 3. i čl. 22. st. 7. Pravilnika o letenju zrakoplova u svezi čl. 389., 391. i 393. Pravila o letenju oružanih snaga. Postupajući suprotno navedenim odredbama pristali su da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvoosumnjičenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugoosumnjičenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjičenikova aviona, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu.

Dijelovi tih raketa u mjestu Donja Šupica ranjavaju mještanku Mariju Klipu koja je uz niz lakih tjelesnih ozljeda zadobila i tešku tjelesnu ozljedu odnosno otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke. KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest