Prijeti li nam ponovno najezda? – Grad za uništavanje komaraca u 2011. čak smanjio sredstva

Prijeti li nam ponovno najezda? – Grad za uništavanje komaraca u
2011. čak smanjio sredstva

Karlovčani će imati dosta vremena da se psihički i fizički pripreme za ljetnu najezdu komaraca, koja bi se ponovno mogla dogoditi ako, kao i prošle godine mjesec lipanj bude obilježen kišom. Naime, u gradskom proračunu za 2011. godinu Grad Karlovac je za dezinsekciju komaraca odvojio tek skromnih 70 tisuća kuna što je čak za deset tisuća kuna manje nego protekle godine. Kako je prošlog ljeta rečeno u gradskoj upravi a nakon prave najezde “letećih napasti”, za uspješnu borbu protiv komaraca trebalo bi izdvojiti barem 1,5 milijuna kuna.

Podsjetimo, prošlogodišnji kišni lipanj posebno je pogodovao množenju komaraca pa je Grad uz tri redovna zaprašivanja morao uvesti dodatna. Sve mjere koje financira Grad a provodi Zavod za javno zdravstvo, međutim, nisu uspjele riješiti problem s ovim insektima.

Po planu programa Zdravi grad koji se provodi već duži niz godina predviđena je i deratizacija javnih površina kao i praćenje kvalitete zraka i koncentracije peludi u zraku. Za ispitivanje peludi osigurano je također 70 tisuća kuna koliko i za praćenje koncentracije peludi, dok je za uništavanje štakora koji su prijenosnici zaraznih bolesti osigurano 30 tisuća kuna, kako za deratizaciju tako i za stručni nadzor ovog posla.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest