Izložbe, nagrade i filmovi uz Dan Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića

Izložbe, nagrade i filmovi uz Dan Gradske knjižnice Ivana Gorana
Kovačića

Karlovačka Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića danas slavi svoj dan. Naime, 1. ožujka 1838. godine u Šebetićevoj ulici, u kući Imbre Tkalca, otvorena je ilirska čitaonica “Ilirsko čitanja družtvo”, drugo u Hrvatskoj (nakon Varaždina, a prije Zagreba). Današnja knjižnica nasljednica je čitaonice, isprva u Zorin domu, potom u Haulikovoj, Gundulićevoj i Banjavčićevoj, sve do 1976. godine, kada useljava u današnju zgradu, prvu namjenski izgrađenu zgradu za potrebe knjižnice.

Uz ovu obljetnicu, u Likovnom salonu “Ljudevit Šestić” danas se otvara izložba “S požutjelih stranica… kratka povijest Gradske knjižnice”, posvećena razdoblju od pokretanja ilirske čitaonice do 1945. godine. Večeras će biti uručene i nagrade u akciji “Najčitatelj”, onima koji su protekle godine pročitali najviše knjiga, a posjetitelji će moći pogledati i arhivski film o karlovačkoj knjižnici.

To nije i sve što se tiče filmova – upravo na otvaranju izložbe i večerašnjoj svečanosti, Filmska družina Gimnazije Karlovac počet će snimati novi film o Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića.

Početak svečanosti je u 19 sati.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest