Karlovačka Gradska knjižnica proslavila 173. rođendan

Karlovačka Gradska knjižnica proslavila 173. rođendan

Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića sinoć je svečano obilježila svoj dan.

Prije 173 godine, 1. ožujka 1838., u Šebetićevoj ulici otvorena je ilirska čitaonica “Ilirsko čitanja društvo”, druga u Hrvatskoj (nakon Varaždina). Čitaonica s vremenom postaje knjižnica, a kako se povećavao fond knjiga i broj članova, knjižnica nekoliko puta kroz povijest mijenja lokaciju. Isprva je bila smještena u Zorin domu, zatim u Haulikovoj, Gundulićevoj i Banjavčićevoj.

Tek je 1976.godine  uselila u današnju zgradu koja je na inicijativu Grada bila izgrađena isključivo za potrebe knjižnice, kao prva u Hrvatskoj. Bitno je spomenuti da je prije 100 godina, 1911. godine, karlovačka knjižnica uvela prijevoznu službu, te je također prva u Hrvatskoj razvozila knjige čineći ih svima dostupima.

Dugu i bogatu povijest knjižnice kratko je prepričala ravnateljica Frida Bišćan naglašavajući pritom važnost knjižnice za kulturni razvoj grada nekada i danas. Ravnateljica je zahvalila svim djelatnicima i korisnicima, posebno onima najstarijima koji su dugogodišnji članovi knjižnice, a sve mlade članove pozvala da što dulje ostanu “prijatelji” gradske knjižnice.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade za “najčitatelja” u tri kategorije. Najmlađi “najčitatelj” jest Toni Kvaternik koji je pročitao čak 195 knjiga. Toni je kao najdražu izdvojio knjigu “Grozni Grga”, a najomiljenija lektira su mu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. U kategoriji umirovljenika, ali i općenito, “najčitateljem” je Miroslav Čaić koji je pročitao čak 296 knjiga, a nagrada za najčitateljicu u kategoriji “odraslih” pripala je Mirjani Svetić sa 174 pročitane knjige.

Otvorena je i izložba pod nazivom “S požutjelih stranica… kratka povijest Gradske knjižnice”. Izložbu su pripremili Rosana Mikulić i Zoran Živković sa Zavičajnog odjela, a prikazuje brojne spise, knjige i dokumente iz povijesti karlovačke knjižnice. Osim izložbe, prikazan je i arhivski film snimatelja Stjepana Sabljarića o prošlosti knjižnice, koji je izmamio mnoge osmijehe i sjetu na licima prisutnih.

Cijeli program glazbom su uveličali učenici Glazbene škole Karlovac – Mia Osredečki na violini te Antonio Malobabić i Matej Cindrić na gitarama.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest