Karlovački pekari “u tišini” smanjili težinu štruce pa za više novca jedemo manje

Karlovački pekari “u tišini” smanjili težinu štruce pa za više
novca jedemo manje

Karlovčani su još jednom nasjeli, ovog puta kod poskupljenja kruha. “Kruh naš svagdašnji” koji je još prošlog tjedna poskupio oko  15 posto ustvari je poskupio još više jer umjesto štruce kruha od 700 grama većina pekara peče kruh težak svega 500 ili 600 grama. Ovaj potez pekara – obrtnika u današnjem razgovoru potvrdio nam je predsjednik Ceha pekara Nikola Mus.

– Umjesto štruca od 700 grama sad se prodaju štruce od 500 ili 600 grama. Pekari su na to bili prisiljeni jer su tako izbjegli još veće poskupljenje, rekao je Mus za KAportal. U prijevodu, Karlovčani sada skuplje nego prije kupuju manje. To se, kaže Mus, dogodilo jer je cijena kilograma kruha fiksna na 13 kuna. Ovisno o gramaži štruce pekari izračunavaju cijenu.

– Koliko mi je poznato gramažu kruha jedino još nisu mijenjali Žitoproizvod, odnosno pekarske tvrtke okupljene u Žitozajednici. Oni imaju ugovore s velikim trgovačkim centrima pa ih oni obvezuju pa im zato štruca kruha i dalje ima  700 grama, rekao je Mus. Ovaj potez pekara koji je prošao na “mala vrata” bez znanja javnosti mogli su primjetiti potrošači kao i oni koji su se malo bolje zagledali u nove normative na policama pekarnica.

– Da to nismo učinili sigurno bi propali. Sve je otišlo gore, od nafte, struje, brašna dok je Karlovac cijene kruha povećao među zadnjima u državi. Izgleda da se vraćamo u 80-e godine kad smo cijenu uslijed inflacije i divljanja cijena mijenjali svakih par dana, zaključio je Mus.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest