Recesija “stisnula” i kulturu: Zorin dom ukinuo plakate da spasi predstave

Recesija “stisnula” i kulturu: Zorin dom ukinuo plakate da spasi
predstave

Bitno smanjena sredstva iz gradskog proračuna, ali i potpuno ignoriranje od strane svih drugih gradova i općina Karlovačke županije, prisilili su upravu Zorin doma na pomalo neobičan, ali, moglo bi se pokazati, kreativan potez. Od mjeseca ožujka, naime, Karlovčani više neće moći na dobro poznatim punktovima pronaći mjesečne plakate s programom, kao ni letke s ponudom predstava, koncerata i izložbi za tekući mjesec.

– Financijska situacija nije bajna, sredstva su smanjena još prošle godine i želimo, da tako kažem, “spasiti predstave”. Zato se moramo odreći drugih stvari. Istina je, nema više plakata i letaka s mjesečnim programom, ali pokušat ćemo to nadoknaditi agresivnijom reklamom na internetu, i preko društvenih mreža poput Facebooka i preko, nadam se, karlovačkih medija – ističe ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Zvonimir Ilijić.

Od županije – niti kune!

Posljednjih godina Zorin dom je naviknuo Karlovčane na pojačanu programsku djelatnost, bilo je mjeseci s čak 35 do 40 programa, no u to vrijeme Grad je karlovački “hram kulture” financirao sa 650 do 700 tisuća kuna godišnje. Još stotinjak tisuća davala je Karlovačka županija, a do 150 tisuća kuna Ministarstvo kulture. No, prošle godine došlo je do velikog pada na sve tri razine, a to se nastavilo i ove godine – Grad daje tek nešto više od 400 tisuća kuna, Karlovačka županija više ne daje ništa (!), a Ministarstvo kulture gotovo je prepolovilo svoje donacije.

Da Karlovačka županija nije zainteresirana za kulturu pokazuje i podatak o izuzetno vrijednom projektu “Svako dijete četiri puta u kazalište”. Deseci tisuća mališana prošli su karlovačkim kazalištem kroz ovaj projekt, no financira ga – samo grad Karlovac. Niti jedan drugi grad niti općina nisu bili spremni niti platiti prijevoz do kazališta za školarce iz svojih sredina. A, dok u Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju ili Ozlju za kazalište ne mare – u karlovačko kazalište dolaze i djeca iz susjednih županija oduševljena ovim programom. U Zorin domu su tako gostovali mališani iz Jastrebarskog, Vrbovskog, Topuskog i Gline, Plitvica i Korenice…

I u ožujku nekoliko poslastica

Godišnji trošak za “papirnati” marketing iznosio je oko 50 tisuća kuna, što sigurno neće u potpunosti napuniti ispražnjenu blagajnu kazališta, ali će pomoći pri organizaciji svakodnevne djelatnosti. Tako će i u ožujku Karlovčani moći uživati u nekoliko zanimljivih priredbi. Danas i sutra uživati mogu mališani, jer na rasporedu je šest predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka “Bambi”. Za odrasle su u prvom planu predstave Epilog Teatra iz Zagreba “Crvene ruže” (utorak, 8. ožujka u 20 sati) i “Čast” Istarskog narodnog kazališta Pula (srijeda, 16. ožujka u 20 sati). Ljubiteljima glazbe svakako treba prvenstveno ukazati na koncert Big Banda nastalog iz Puhačkog orkestra grada Karlovca, koji nastupa 12. ožujka u 20 sati. Bit će i izložbi, festivala kazališnih amatera i svečanosti (Gimnazija će proslaviti 245. rođendan).

Što se tiče gostovanja, u ožujku predstava “Doviđenja u Budimpešti”, zajednički rad Zorin doma i Teatra Kabare iz Tuzle, gostuje u Vukovaru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest