Veterani i aktivni policajci rame uz rame na svečanom postrojavanju “Gromova”

Veterani i aktivni policajci rame uz rame na svečanom postrojavanju
“Gromova”

Svečanim mimohodom kroz centar grada  i postrojavanjem u središtu Karlovca na Trgu bana Josipa Jelačića, Specijalna jedinica policije “Gromovi” proslavila je 20. obljetnicu od osnivanja.Na svečanom postrojavanju “Gromova” više generacija od onih u ratnim odorama do specijalaca koji su i danas u aktivnom sastavu policije bivši i sadašnji policajci su se pozdravili, ispričali dok će proslava za mnoge vjerojatno trajati do dugo u noć. Na postrojavanje je stigao i bivši ministar unutarnjih poslova i sadašnji tajnik HDZ-a te pozdravio policajce koji su dali ogroman obol u Domovinskom ratu kao prva ratna postrojba na karlovačkom području.

Jedinica specijalne policije “Grom” prva je borbena postrojba u Karlovačkoj županiji osnovana 1. ožujka 1991. godine. Bila je ustrojena na vojnom principu (2 satnije – 6 vodova sa 200 specijalaca – dragovoljaca) i bila je prva legalna oružana postrojba koja za vrijeme Domovinskog rata, prva kreće u obranu naših gradova na prvoj crti bojišnice u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Duga Resi.

– Kroz jedinicu je u vrijeme Domovinskog rata prošlo 1.000 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava i djelovala je na području cijele Hrvatske od zapadne Slavonije, Papuka, Gospića, Velebita do Cavtata i Prevlake i sudjelovala u svim oslobodilačkim operacijama – Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja, stoji u priopćenju “Gromova” koji su tijekom rata imali 7 poginulih, 50-ak ranjenih i 12 zatočenih boraca.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest