Ovacije za zagrebačkog književnika i izdavača te za sjajan dugoreški bend

Ovacije za zagrebačkog književnika i izdavača te za sjajan
dugoreški bend

Bilo kakve usporedbe i rang liste uvijek su nezahvalne, no nećemo pogriješiti ako ustvrdimo kako je večerašnja KAbina, sedma po redu, bila ponajbolja dosad. I književni i glazbeni dio završili su pravim ovacijama, što su posve zaslužili i Zagrepčanin Ivan Sršen, književnik, prevoditelj i izdavač, kao i sjajni dugoreški bend Udriground.

U književnom dijelu Ivan Sršen, osnivač književne agencije Sandorf, predstavio je svoju prvu knjigu “Skela – Bajke iz automata za kavu”, sačinjenu od jedne novele, te po desetak kratkih priča i uglavnom vrlo kratkih pjesama. No, zato vrlo efektnih, što je pokazao i buran aplauz publike. Bilo je mnogo riječi i o izdavačkom dijelu Sršenove djelatnosti, kao i posebno zanimljivom pokušaju da se pisce iz regije (Hrvatska, BiH, Srbija) plasira na inozemno tržište. Taj posao, istaknuo je Sršen, prilično je težak i zahtjevan, no interes ipak postoji. Tako je primjerice knjiga Roberta Perišića izašla u još sedam zemalja, a najveći interes za hrvatske pisce pokazuju u susjednim zemljama poput Italije, Mađarske i Austrije, u tradicionalno zainteresiranoj Njemačkoj, te u slavenskim zemljama poput Poljske. U ugodnoj i neformalnoj atmosferi riječ je dobio i Sršenov prijatelj, odlični mladi karlovački pisac Zoran Janjanin, čiju novu zbirku priča uskoro očekujemo na policama knjižara i knjižnica diljem Hrvatske.

Posjetitelji su mogli i kupiti Sršenovu knjigu po promotivnoj cijeni od 20 kuna, a oni koji nisu bili na KAbini, “Skelu – Bajke iz automata za kavu” mogu pronaći i u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačevića i zasigurno neće pogriješiti odluče li se na posudbu.

Glazbeni dio KAbine mnogima je predstavljao veliko iznenađenje, gotovo senzaciju. Dugoreški bend Udriground doslovno je oduševio posjetitelje izvrsnim autorskim stvarima. Odlični vokali, izvrsni instrumentalisti, sjajni tekstovi – zapravo je teško objasniti zašto Udriground nije i medijski razvikan bend osim zbog činjenice da je taj put daleko teži i sporiji za nekoga iz Duge Rese, nego što bi bio da je riječ o splitskom ili zagrebačkom bendu. No, Udriground iza sebe ima svirke i u renomiranim zagrebačkim klubovima, članovi benda ističu da s “probojem” na hrvatsku glazbenu scenu idu polako i postepeno, a nama ostaje samo da im poželimo uspjeh, jer svirka u kojoj smo uživali pola sata duže od predviđenog vremena bila je zaista izvanredna.

Sljedećeg vikenda KAbina neće biti književno-glazbenog, već filmsko-glazbenog karaktera. U prvom dijelu, od 20 sati, gostuju videodružina Gimnazije Karlovac i Kinoklub Karlovac, a posjetitelji će moći vidjeti najnovije uratke karlovačkih filmaša, kao i najpopularnije ranije radove. U glazbenom dijelu od 21 sat zasvirat će karlovački bend Full Monty.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest