Izbor sudaca porotnika Županijskog suda je “sumrak procedure”

Izbor sudaca porotnika Županijskog suda je “sumrak procedure”

SDP-ov gradski vijećnik Miroslav Delić reagirao je na jučerašnje izglasavanje sudaca porotnika Županijskog suda u karlovačkom Gradskom vijeću kojeg je nazvao “sumrakom procedure”. Porotnici su, tvrde u SDP-u, izabrani na način da vijećnici o njima nisu uspjeli saznati ništa osim imena i prezimena, da se nije vodilo o podjednakoj zastupljenosti žena, pripadnika nacionalnih manjina i sl. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

“Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća (14. sjednica) dogodio se “sumrak procedure”. Naime, vijećnici vladajuće koalicije Grada Karlovca su prihvatili prijedlog Komisije za izbor i imenovanja o prijedlogu 22 kandidata za suce porotnike Županijskog suda iako o njima nije rečeno ništa drugo osim imena i prezimena i adrese kandidata. Kada su upozoreni na sjednici Gradskog vijeća, od strane našeg vijećnika gosp. Miroslava Delića, o nepoštivanju procedure i pogreške prilikom izrade  prijedloga, gdje je povređeno niz Zakonskih odredbi. Tako se npr. nije vodilo računa o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, o podjednakoj zastupljenosti prema spolu radi postizanja stvarne ravnopravnosti  žena i muškaraca sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova te da  što veći broj imenovanih sudaca porotnika bude s užeg područja Grada Karlovca.  Time smo željeli  upozoriti javnost  kako se neodgovorno pristupa  prijedlogu kandidata za tako odgovornu dužnost, kao što je sudac porotnik.  Nakon toga  uslijedio je šok koji je priredila Pročelnica Odjela za opće imovinske i pravne poslove, gđa. Marija Jelkovac, te neki vjećnici  vladajućih  stranaka.

Pročelnica Odjela za opće imovinske i pravne poslove, gđa. Marija Jelkovac uvjeravala je vijećnike da je za kandidate koje Grad predlažu Županijskoj skupštini dovoljno  samo ime i prezime, što mi opozicijski vijećnici jednostavno ne možemo prihvatiti iz više razlog: Klub vijećnika SDP-a-HNS-a, DSU, nezavisni Vladimir Benko i Zlatko Grčić, ne žele nikako podržati nekoga, o kome ne znamo, ama baš ništa, osim imena i prezimena. Nema izjava o prihvaćanju kandidature, niti izjave da nisu članovi političke stranke.  Da li se poštovala procedura prilikom predlaganja? Jesu li svi zainteresirani imali priliku istaknuti svoje kandidate?

U materijalima iz Županije, vidljivo je isto tako da bi se trebalo imenovati 35 sudaca porotnika, s time da što veći broj imenovanih sudaca porotnika bude s užeg područja Grada Karlovca, s obzirom na relativnu blizinu stanovanja u odnosu na Sud.  Iz prijedloga je vidljivo da je 12  kandidata iz užeg gradskog područja, a 10 iz šireg područja Karlovca. Nema niti podjednake zastupljenosti prema spolu, sukladno  Zakonu o ravnopravnosti spolova (samo je 5 kandidatkinja u odnosu na 17 kandidata). Kako se ne zna ništa o predloženim kandidatima, ne zna se ni da li se vodilo računa o zastupljenosti nacionalnih manjina.  Činjenica je da su prijedlozi došli od predsjednika Vijeća MO i GČ, a nikako od samog Vijeća.

Na ovu temu reagirao je vjećnik HDZ-a čudeći se pitanjima opozicije jer se do sada u Gradskom vijeću nije tako radilo i da niko nije postavljao nikakva pitanja oko toga, po principu “niste vi tu da mislite, vi ste tu da odglasate i ništa više”.

Uzimajući u obzir navedeno, razvidno je da nije ispoštovana procedura i da se tako odgovornoj problematici pristupa nepripremljeno i neodgovorno! Vijećnici opozicije su bili protiv toga sa napomenom da se bolje pripremi Prijedlog i da se ova točka skine s dnevog reda 14. Sjednice gradskog vijeća. Kako naš prijedlog nije prošao, a uz napomenu da se  isto tako događa i s Nadzornim i Upravnim odobrima gradskih tvrki i ustanova gdje samo dobijemo ime i prezime i biramo ljude o kojima ništa ne znamo niti o njima ili o njihovim poslovnim sposobnostima za te funkcije, a traži se od nas da glasamo za njih. Želimo prekinuti takvu praksu rada, jer mi smo vijećničku funkciju shvatili vrlo odgovorno i tako je želimo i obnašati!”

Vijećnik SDP Miroslav Delić

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest