Marko Turkalj – Od Sepala do Lollobrigide, a u pripremi i solo album “Solar City”

Marko Turkalj – Od Sepala do Lollobrigide, a u pripremi i solo
album “Solar City”

Prva poveznica s Markom Turkaljem, Karlovčaninom rodom iz Slunja, svakako je gitara. Sugrađanima, posebice mladima, poznat je kao vrstan gitarist, ali i voditelj nekoliko tečajeva gitare. U posljednje vrijeme probija se i prema vrhu hrvatske glazbene scene sa sve popularnijim bendom Lollobrigida.

– Moj prvi bend bio je Sepal, koji nije ugašen, ali je već neko vrijeme u stanju mirovanja i ovo je bila predobra prigoda da bih je propustio. A, do mjesta gitariste u bendu Lollobrigida prošao sam prilično zanimljiv, ponegdje i šaljiv put. Uredno sam se prijavio za prvu audiciju, no nikako nije stizala prijava. Nakon nekog vremena pitao sam što je s tim, a dobio sam samo ispriku. Prijava izgleda nije stigla, a audicija je već održana – prisjeća se Marko Turkalj, no tu nije bio i kraj priči.

Dok je Turkalj već pomalo zaboravljao na potencijalnu šansu za proboj, nekih dva mjeseca kasnije, zazvonio je telefon.

– Zvali su iz Lollobrigide i pitali jesam li još uvijek zainteresiran. I opet se nismo razumjeli. U zakazano vrijeme ja sam uredno došao – na probu! No, bila je riječ o još jednoj audiciji. To me, srećom, nije omelo, očito sam dobro odsvirao jer već iste večeri su mi rekli kako postajem njihov novi gitarist – kaže Marko.

Bend trenutačno radi na novom albumu, na kojem Marko Turkalj pomaže i kao tonski snimatelj. Održali su i nekoliko koncerata, a razumljivo je i da bismo ih voljeli vidjeti u Karlovcu.

– Ja bih to isto jako volio. Sada sviramo nešto manje, zbog obaveza oko snimanja albuma, ali uskoro će se to promjeniti i želio bih da što prije zasviramo i u Karlovcu. Nekih mogućnosti i dogovora, još neslužbenih, već ima pa se nadam da će se to i ostvariti – najavljuje Turkalj, kojeg Karlovčani ipak mogu vrlo često vidjeti na lokalnim svirkama. Naime, osim u već spomenutom Sepalu, često na duže ili kraće vrijeme “gostuje” i u drugim gradskim bendovima.

– Svirao sam jedno vrijeme u The Chocolate Nipplesima, zatim u SCUD-u, a trenutačno uživam u sviranju s prijateljima iz benda Honey Rods.

I dok fanovi očekuju novi album Lollobrigide, uskoro bismo mogli dočekati i samostalni album Marka Turkalja.

– Više bih to nazvao demom, to je nešto što radim za svoj gušt već neko vrijeme i četiri skladbe, instrumentalne, pod nazivom “Solar City” uskoro bi trebale biti na raspolaganju svima zainteresiranima. To je potpuno karlovački projekt, jer uglavnom sve što se na albumu čuje odsvirali su karlovački glazbenici, moji prijatelji – kaže Marko Turkalj. “Solar City” trebao bi biti finiširan do kraja godine, a u planu je i snimanje spota u riječkoj zvjezdarnici.

Sviranje nije jedina glazbena djelatnost kojom se bavi. Radio je kao producent na mnogim demo albumima karlovačkih sastava, što u vlastitom malom kućnom studiju, a što kroz Studio 8.  Upravo radi na novom albumu punk benda Prije svega disciplina. A, tu su i tečajevi. Jedan je vezan uz projekt Moderne rock škole i kroz njega u OŠ Dragojla Jarnević gitari poučava osnovce. Drugi je otvoren za sve:

– Riječ je o tečaju u Centru za mlade na Gazi. Termini su četvrtkom i petkom od 19 sati i svi zainteresirani još nam se uvijek mogu pridružiti. Mogu se uključiti u grupni rad, ili pak odabrati privatne satove – pojašnjava Marko Turkalj.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest