Jubilarna deseta KAbina uz Zorana Krušvara i svirku dva Ivana

Jubilarna deseta KAbina uz Zorana Krušvara i svirku dva Ivana

Riječki pisac Zoran Krušvar svakako je jedan od najzanimljivijih gostiju KAbine. Nakon pomalo uobičajenog početka, prvih priča, prvih odbijanja i potom, prve objavljene zbirke, u kasnijem književnom opusu trudio se biti što originalniji i ponuditi što više noviteta na pomalo učmaloj hrvatskoj književnoj sceni.

Njegov prvi roman, “Izvršitelji nauma Gospodnjeg”, nalikuje na pravi fantasy roman, epsku borbu između dobra i zla, no autor poručuje da stvari ipak nisu tako čiste.

– Nije baš jasno je li u “Izvršiteljima” neka strana doista dobra – kaže Krušvar, čiji je roman ujedno bio i prvi pravi multimedijalni roman. Uz njega, naime, ide i glazbeni dio s 13 pjesama anonimnih bendova iz Hrvatske i Rusije, nekoliko spotova inspiriranih dijelovima knjige, a kasnije i osobitost koja pokazuje da je Krušvar iznimno cijenjen. Na internet stranici http://www.izvrsitelji.com može se pronaći i nekoliko “fan fiction” ulomaka. Uobičajena stvar u inozemstvu, u Hrvatskoj je prava rijetkost, možda je Krušvar i jedini koji je izazvao toliku pozornost da je izazvao čitatelje da sami pišu nastavke ili dodatke njegovih djela. No, ipak, negira da je SF zajednica u Hrvatskoj imuna na zavist.

– Čitamo se, to stoji, ali nije to uvijek iz prijateljskih pobuda, ima tu i onoga “da vidimo što konkurencija radi” – tvrdi Krušvar.

Drugi roman izazvao je još veću buru. “Zvijeri plišane” dječji su roman, no u njemu se među likovima nalaze i – homoseksualci, transrodne životinjice…i jasno da to u Hrvatskoj nije moglo proći bez burnih reakcija. Reagirao je čak i svugdje prisutni Andrija Hebrang koji je poručio da Krušvarov roman nije čitao, ali ga nikako ne preporučuje.

– Zahvalan sam Hebrangu, zbog njega skoro da sam popustio i glasao za HDZ, mojoj karijeri nitko nije pomogao kao taj čovjek sa svojim izjavama – u šali kaže Krušvar.

U Cohibi je predstavljen i najnoviji Krušvarov roman “Kamov se vraća kući”, koji i sam autor opisuje kao čudan. Ali čudan na vrlo zanimljiv i privlačan način, koji svakako treba pobliže upoznati. Roman je zanimljiv i po načinu pisanja i, kasnije, čitanja, jer može se čitati linearno, ali i tako da čitatelj sam odabire put glavnog junaka.

U glazbenom dijelu nastupio je Ivan Škrabe, jaskansko-zagrebački kantautor, pobjednik festivala C’est is D’ best, koji je pozornost i velik aplauz izazvao već prvom skladbom, blues obradom hrvatske himne “Lijepa naša domovino”, uz sarkastično izmijenjen tekst, sasvim prikladan današnjoj situaciji u Hrvatskoj.

U drugom dijelu koncerta pridružio mu se i Ivan Glasnović, a publika je mogla uživati u vrlo ugodnoj glazbenoj večeri.

Sljedećeg ponedjeljka, KAbina će biti filmsko-glazbena. U prvom dijelu prikazat će se kultni španjolski psihološki triler/horror “La Cabina”, a nakon toga prvi nastup izvan zidova karlovačke Gimnazije imat će gimnazijski bend Slowtime.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest