Trgovci gradonačelniku: Smanjite nam najam ili ćemo i mi propasti

Trgovci gradonačelniku: Smanjite nam najam ili ćemo i mi propasti

– Stalno pričaju kako treba sačuvati svako radno mjesto, pokrenuti gospodarstvo. Evo sad imaju priliku pokazati koliko im je stalo jer ako se nešto ne učini, mi ćemo propasti. Ovo su riječi Ljiljane Filipović, jedne od 40-ak vlasnika “kućica” na karlovačkoj Gradskoj tržnici koji su danas ujutro nepozvani došli kod gradonačelnika Damira Jelića kako bi mu predočili svoje probleme. Kućice na tržnici u njihovom su vlasništvu no oni Gradu plaćaju “placarinu” gotovo 100 kuna po četvornom metru. To je, redom tvrde, daleko previše posebno u situaciji kad im je zbog krize promet pao i do 60 posto.

– Za kućicu od devet kvadrata plaćamo 880 kuna. Neki od nas imaju po dvije kućice i to više jednostavno ne možemo plaćati. Svakim nas je danom sve manje, ako se nešto ne učini morat ću i sama “ključ u bravu”, ispričala nam je gospođa Filipović. Kako dodaje, ljudi su jednostavno očajni, sve što zarade moraju platiti na najam prostora i struju ne ostane im ništa za život dok su već svi morali smanjivati broj radnika.

– Radim po cijeli dan a ne zaradim ništa. Kad su početkom prošle godine, i to usred krize, podigli cijenu najma prostora za 57 posto muža koji je bio zaposlen zajedno sa mnom morali smo odjaviti, ispričala nam je Ankica Šeketa. Ogorčena prodavačica u strahu je da će i ona morati “na burzu” jer, kaže, svjesna je da u svojim godina više nikad neće naći posao.

– Apeliramo na gradonačelnika da nešto učini i da se najam svede na prihvatljivu razinu. To je mali korak koji se može učiniti da se pomogne ovim ljudima, rekla je Ljiljana Filipović. Trgovce koji ionako više ne mogu konkurirati velikim centrima smeta i što je Tržnica na neki način postala “crna rupa”, a ne “trbuh grada”. Kako kažu, ispred centar ne plaća se parking. Tamo su svjetla, a oni ovdje rade u tmini.

Iako su već više puta pokušavali, vlasnici kućica na tržnici nisu mogli doći do gradonačelnika Jelića. Obično su se najavili, i bilo im je rečeno da će biti primljeni u roku mjesec dana. Mjeseci su prolazi a nije se dogodilo – ništa. Jutros su odlučili otići do gradonačelnika bez najave i uspjeli porazgovarati s njim. Kako saznajemo u Gradskoj upravi, gradonačelnik Jelić je saslušao probleme trgovaca i obećao da će se ovih dana konzultirati sa stručnim službama, a onda ih sljedeći tjedan izvijestiti što se može učiniti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest