SDP i HNS: GIP radi za HDZ, gdje su suci, opet se glasa u birtiji

SDP i HNS: GIP radi za HDZ, gdje su suci, opet se glasa u birtiji

Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) prikriveno radi u interesu HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. Ovo je tvrdnja čelnika karlovačkog SDP-a Josipa Benčića i njegovog koalicijskog kolege iz HNS-a Branka Mohorića koji su na današnjoj tiskovnoj konferenciji uoči mjesnih izbora u nedjelju izašli u javnost s nizom nepravilnosti koje su obilježili kampanju i pred ove “mini – izbore”.

– Neobično je da u Povjerenstvu nema karlovačkih sudaca već isključivo su tu djelatnici Grada i Županije. Karlovački suci su vrlo dobro obučeni, kvalitetni i imaju dosta izbora iza sebe i nije jasno zašto nisu bili uključeni u rad ovog izbornog povjerenstva, rekao je Benčić. Kako dodaje, GIP je još prije donio odluku po kojoj član biračkog odbora ili promatrač mora biti iz te gradske četvrti ili mjesnog odbora. To, dodaje Benčić, nema uporišta ni u izbornom zakonu i nakon njihove žalbe to je uvaženo.

– Uobičajeno je bilo da Grad Karlovac ima 92 biračka mjesta sad ih ima 62. GIP kaže da je to u svrhu štednje, pa prihvaćam i tu činjenicu ali kako objasniti da u MO Kamensko koje ima tisuću birača ima samo jedno biračko mjesto ili izbornu kutiju dok su dijelovi tog MO kao G. Trebinja i Popović Brdo i do 15 kilometara udaljeni od tih kutija. S druge strane, dodaje Benčić u Selišću gdje je tek 300 birača ima dva mjesta, a Turanj čak četiri od kojih je jedno ponovno u ugostiteljskom objektu Apolo unatoč tome što je Državno izborno povjerenstvo još davno izdalo naputak da se biračka mjesta ne smještaju u gostionice.

– Dvjesto metara dalje je Dom u Turanjskim Goljakima – tzv. Goršićev dom potpuno nov i uređen pa zašto tamo nije biralište, kaže Benčić. Po njemu je, jedan od najočitijih primjera nemoralne kampanje HDZ-a dijeljenje izbornih letaka od strane gradske tvrtke o čemu je KAportal već pisao, ali i najnoviji broj tromjesečnika Glasnika Novog centra. Iz ove publikacije kao “iz paštete” iskaču HDZ-ovci kao i tekstovi što je dosad napravljeno za ovu četvrt.

– To je čisti politički pamflet HDZ-a. Isključivo se koristi za promidžbu HDZ-ovih kandidata i pitam se čijim novcima to rade jer u N. centru ne žive samo HDZ-ovci. Ovakvo je ponašanje sramotno, zaključio je Benčić.

SDP i HNS koji zajedno izlaze u najvećem broju GČ i MO danas su izdali i javni poziv građanima i građankama vezanim za izbore. Kako kažu u pozivu, “pozivamo baš sve Vas koji ste u sivilu današnjeg društva, u blatu mnogih korupcijskih afera postali malodušni, izađite na izbore. I ako nemate za koga neka to bude Vaš protest pa demonstrativno prekrižite listić, barem recite svoje NE. A time ćete, ako ništa, otkloniti mogućnost da u Vaše ime odluči netko drugi. Vrijeme traži odgovornost svkog od nas, izađite na izbore, pokažite da ste odgovorni i za ono van ograde vašeg dvorišta, i vjerujte, svaki glas vrijedi.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest