U karlovačkoj Općoj bolnici obnovljena dva nova odjela vrijedna 3,5 milijuna kuna

U karlovačkoj Općoj bolnici obnovljena dva nova odjela vrijedna 3,5
milijuna kuna

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković otvorio je dva novoobnovljena odjela Opće bolnice Karlovac, odjele vaskularne te plastične kirurgije, vrijedna 3,5 milijuna kuna. Na prigodnoj svečanosti Ministarstvu i HZZO-u se zahvalio ravnatelj dr. Nedjeljko Strikić.

– Vodeći uzrok smrtnosti u Karlovačkoj županiji su kardiovaskularne bolesti, Karlovac je među prvim u otkrivenim malignim bolestima dojke, što je prvi uzrok smrtnosti kod žena. Zato smo odlučili primjereno opremiti ove odjele, da se pacijenti osjećaju kao doma i da im boravak učinimo ljepšim. To ne bi ništa značilo da se proteklih godina nije ulagalo u kadrove, pa na odjelu vaskularne kirurgije rade dva subspecijalista što je najviša kategorija, koji godišnje odrade 400 operacija.

Na kirurgiji rekonstruktivne kirurgije je subspecijalist te jedan doktor znanosti i specijalist koji godišnje obave 450 operacija. Od tih 450 operacija 90 je zbog karcinoma dojke. Dogovorili smo se da idemo u kompletan tretman kod operacije maligniteta dojke, što znači da se u ovoj bolnici obavljaju svi rekonstruktivni zahvati nakon operacije. Na tome čestitam dr. Crnici, voditelju odjela i svim djelatnicma bolnice i službe za kirurgiju jer bez timskog rada toga ne bi bilo. Naravno da ovog današnje otvaranja ne bi bilo da iza nas ne stoji Karlovačka županija koja je ujedno i vlasnik, te da iznad nas ne stoji Ministarstvo zdravstva i HZZO-a – rekao je dr. Strikić, a zadovoljstvo je izrazio i karlovački župan Ivan Vučić.

Državni tajnik Dražen Jurković rekao je da je sustav u karlovačku bolnicu na razne načine uložio više od 80 milijuna kuna.

– Zadovoljstvo mi je doći i treći puta na otvorenje u Karlovac jer je to dobar primjer suradnje državne razine, dakle Vlade RH i lokalne uprave. U posljednje tri godine smo ovdje preko decentraliziranih sredstava i drugih izvora uložili preko 20 milijuna kuna samo za izgradnju i opremanje pojedinih odjela ove bolnice. Prije tri godine proračun ove bolnice bio je 13,5 milijuna kuna, danas je 15,5, dakle Ministarstvo ulaže dva milijuna kuna više mjesečno. To je ulaganje Vlade, to je odgovor onima koji kažu da se u javni sektor ne izdvaja dovoljno. Samo u protekle tri godine u ovu bolncu uloženo je više od 80 milijuna kuna. Nećemo stati. Imamo planove. I Karlovačka županija ušla je u pilot projekt objedinjenog hitnog medicinskog prijema vrijednog četiri milijuna kuna, a priprema se investicija za intenzivnu skrb vrijedna 7 milijuna – rekao je tajnik Jurković.

Na karlovačku svečanost trebao je doći ministar Milinović, ali se ispričao zbog smrtnog slučaja u obitelji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest