Signali nad gradom: HDZ ima više razloga za brigu nego za slavlje

Signali nad gradom: HDZ ima više razloga za brigu nego za slavlje

Pustimo na trenutak statističku dilemu je li mjesne izbore u Karlovcu dobio HDZ s partnerima ili oporba, mala senzacija ovih objektivno nesudbonosnih izbora je dvostruki veći izlaz birača nego prije četiri godine. Bez obzira pripisali to revoltu dijela građanstva s vlasti u Hrvatskoj općenito, padu standarda, pojačanoj aktivnosti stranaka, facebook prosvjedima, medijskoj galami za koju i ovom web glasilu pripada dio zasluga…, bitno je da sve veći dio građana shvaća kako je izlazak na birališta u demokraciji jedina konkretna prilika da se neposredno odluči o budućnosti sredine u kojoj žive. I kad prividno nema izbora kao u nekoliko mjesnih odbora gdje HDZ nije imao protukandidata, dio građana je našao načina iskazati svoje mišljenje. Naime, tamo je zabilježen neobično visok broj nevažećih listića i nije teško shvatiti zašto. Na gro od njih petstotinjak nije došlo do greške, već su građani križali jedinu ponuđenu listu i tako odaslali znakovitu protestnu poruku.

Nezahvalno je biti prognozer, no ovako veliki skok izlaznosti na mjesnim izborima navodi na zaključak da će i na narednim važnijim izborima, državnim i lokalnim, postotak izlazaka biti veći negoli je to prije bio slučaj.  To je dobra vijest za sadašnju oporbu koja je uvijek imala problema s motivacijom svojih potencijalnih birača,  i loša za HDZ čijim biračima po defaultu nikad nije nedostajalo volje izaći na izbore. Zašto? Objektivno, HDZ je skloniji vlastitim biračima utjerivati iracionalni strah od crvene opasnosti, skloniji su širenju zone utjecaja direktnom kupovinom naklonosti birača radnim mjestima i beneficijama. Na kraju, oni će si dati truda da popodnevnim telefonskim pozivima na dan izbora zaboravljive članove i dužnike po raznim osnovama podsjete da se imaju pojaviti na izborima. Kad na izbore izađe 12 posto birača kao prošli put, HDZ pomete sve pred sobom, kad ih izađe dvostruko više, HDZ gubi centar grada, a u mjesnim odborima se konkurencija počinje približavati. Stvari su prilično predvidljive u slučaju da na izbore izađe 48 ili 60 posto birača.

Istina, na prošlim mjesnim izborima SDP nije imao kandidate ne samo u mjesnim odborima, već i u nekim gradskim četvrtima.  Sad su s kandidatima u 25 MO-a i GČ-i pokrili čak 89 posto biračkog tijela. I oni, i ostatak oporbe u međuvremenu su podigli razinu kompetitivnosti, iza čega se ne skriva samo polet od  inercije što je HDZ sve omraženiji u anketama, nego i organizacijska konsolidacija. I bez nje, pad  HDZ-a bi se dogodio, jer očito još si jedino u HDZ-u ne žele priznati da smo u deja vu  fazi pred 3. siječnja 2000. godine, kad većina možda nije bila za drugu opciju, već je većina jednostavno bila protiv HDZ-a.  I može biti gradska vlast najbolja na svijetu, past će po inerciji kao kolateralna žrtva katastrofalne državne vlasti. A nekmoli ovako slabašna, bezidejna karlovačka vlast bez strategije i velikih projekata pod kojom trenutno živimo.

Kao što je već poznato, i predsjednik gradskog HDZ-a Damir Jelić i šef najjače oporbene stranke Josip Benčić proglasili su se pobjednicima na mjesnim izborima. Obojica su u pravu, s tim da je jedan malo više u krivu. Apsolutne brojke su i dalje na strani HDZ-a, sela su i dalje na strani HDZ-a i tako gledajući bilo bi neobjektivno zaključiti bilo što drugo nego da je HDZ i dalje najjača stranka na području koje administrativno pokriva Grad. No kad se ovaj rezultat uspoređuje s  mjesnim izborima prije 4 godine, HDZ je zabilježio trend pada podrške, a u isto vrijeme oporba bitan uspon. Kao što se ne može poreći da je HDZ dobio sveukupno najviše glasova i zadržao sela, ne može se poreći niti to da je HDZ na ovim izborima izgubio centar grada.  Bitno je sagledati za budućnost i profil ostalih lista koje su osvajale mandate na ovim izborima. Nove nezavisne liste sa solidnim uspjehom u Novom Centru i odličnim na Gazi, uskrsli HSU koji je na državnoj razini član “kukuriku” koalicije,  agilni HSP dr. Ante Starčević, HSLS, svi su oni što zbog novih kursova svojih središnjica, što zbog vlastitih stavova u slučaju nezavisnih lista, bliži oporbi negoli HDZ-u.  Evidentno je, koalicijski potencijal HDZ-a se suzuje što je još jedan razlog da poslije ovih izbora HDZ ima više razloga za brigu nego slavlje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest