Grad oštećen za 1,7 milijuna kuna nagodbom s Centar gradnjom?

Grad oštećen za 1,7 milijuna kuna nagodbom s Centar gradnjom?

Zašto je čelništvo Grada Karlovca raznim “nelogičnostima” uskratilo Karlovčanima dječji vrtić ili 1.771.560,00 kuna gradskom proračunu? Ovo je, naime, pitanje koje je gradonačelniku Damiru Jeliću ali i Gradskom vijeću uputila “Antikorupcijska inicijativa” čiji su pokretači, Domagoj Švegar i ekipa, kako su sami kazali, nakon višemjesečnog provjeravanja podataka i dokumenata prikupljenih od institucija, a dobivenih u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, došli do saznanja o navodnim teškim propustima vezanim za prodaju zemljišta u Grabriku.

– Grad Karlovac u lipnju 2008. godine sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom “Centar gradnja” bezuvjetno je do 1. listopada iste godine morala uplatiti cjelokupnu cijenu, ali to nije učinila, i to je za posljedicu imalo pravno osnovani Zaključak o raskidu kupoprodajnog ugovora koji je Gradsko poglavarstvo donijelo 10. ožujka 2009. godine, podsjećaju u Antikorupcijskoj inicijativi.

Potom, a na osnovi pravno neutemeljenog Tužbenog nacrta tvrtke Centar gradnja, Grad Karlovac na prijedlog gradonačelnika i pročelnika Željka Pakšeca sklapa Nagodbu s tvrtkom Centar gradnja i time prouzrokuje značajnu materijalnu štetu za Grad Karlovac vraćajući na snagu prvotni kupoprodajni ugovor s dopunom oslobađanja tvrtke Centar gradnja od obveze izgradnje dječjeg vrtića u sklopu poslovno stambenog kompleksa.

– Nije postojala pravna osnova za tužbu, a samim time niti za sklapanje nagodbe, već je Grad Karlovac trebao zadržati jamčevinu koja mu je po pravu pripadala i ponovo oglasiti prodaju. Umjesto toga Grad Karlovac tvrtku Centar gradnja oslobodio je ugovorne obveze izgradnje sadržaja dječjeg vrtića ugovorenoga u Kupoprodajnom ugovoru. Da ironija slučaja bude veća, tvrtka Centar gradnja temeljila je svoj tužbeni prijedlog između ostalog i na činjenici da nije donesen PUP Grabrik, a koji je vjerovali ili ne, pet mjeseci prije tužbenog prijedloga, povjeren na izradu baš istoj toj tvrtki – Centar gradnji, navode u Antikorupcijskoj inicijativi koji su sve dokumente vezano za ovaj slučaj dali na uvid na svojoj web stranici.

Kako tvrde, iz svega proizlazi da je Grad Karlovac sklopio štetnu nagodbu jer se tom istom Nagodbom bezrazložno odrekao dječjeg vrtića ili pripadajuće jamčevine u iznosu od 1.771.560,00 iz Kupoprodajnog ugovora a koja mu je po članku 8. istog ugovora pripadala, kao rezultat neispunjenja obveza od strane kupca.

– Zahtijevamo od gradonačelnika Damira Jelića objašnjenje zbog čega su i čijeg interesa Grad Karlovac i njegovi građani oštećeni za značajna sredstva u novcu ili naravi, te zašto su on i tadašnji pročelnik Željko Pakšec predložili prihvaćanje neutemeljene nagodbe kojom se pogodovalo Centar gradnji na štetu grada i građana?

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest