Vuković i Žabčić privedeni istražnom sucu – osumnjičeni i za pranje novca (VIDEO)

Vuković i Žabčić privedeni istražnom sucu – osumnjičeni i za pranje
novca (VIDEO)

Poznati karlovački poduzetnici  Marko Vuković i Ivan Žabčić upravo su pod policijskom pratnjom iz Zagreba prebačeni u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu. Uhićenje vlasnika HS Produkta te ozaljske tvrtke IM Metal rezultat je višemjesečne policijske istrage vezane za aferu “Daimler”, ali i zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca. Osumnjičene ispituje istražni sudac Ivan Perković.

– Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a i Odjela gospodarskog kriminaliteta u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima (1957.,1948.,1948.), a zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. st.1 i 4 te pranja novca iz članka 279. st. 2 Kaznenog zakona, stoji u policijskom priopćenju koje je objavljeno oko 13 sati.

Naime, radi se o Ivanu Žabčiću i Marku Vukoviću, poznatim karlovačkim poduzetnicima, vlasnicima HS Produkta i ozaljskog IM Metala. Po navodima policije, osumnjičeni su da su počinili kaznena djela na način da im je, za vrijeme dok su bili suvlasnici trgovačkog društva sa sjedištem u Ozlju, na njihove privatne račune uplaćen iznos od 250.000 eura od strane tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj. Od tog novca su kao fizičke osobe kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili poduzeću koje je u tom trenutku bilo njihovo.  Spomenutu pozajmicu nikada nisu vratili, navodi MUP.

– Trećeosumnjičeni Tomislav Godec,  počinio je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti tako što je, na račun  pružanja  konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, navodno primio iznos od milijun i 600.000 eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile izvršene. Spomenute usluge bile su fiktivno prikazane kao savjetovanje tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, a vezano za radnje koje treba poduzeti radi ugovaranja nabave 210 vozila vatrogasne namjene s Vladom RH u lipnju 2003. godine.

– Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili i kazneno djelo pranja novca iz članka 279. st. 2. Kaznenog zakona na način da je dio novaca, koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga, prebačen na privatne račune prvo i drugoosumnjičenog, prikazujući to kao kupovinu poslovnog udjela tvrtke trećeosumnjičenog u trgovačkom društvu prvo i drugoosumnjičenog, a da prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije do danas nije izvršen. Kazneno djelo počinili su u ožujku 2004. godine.  Sveukupna protupravna imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi 921.320 eura.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest