Vuković, Žabčić i Godec poriču djelo, pozivaju se na odluke njemačkog suda

Vuković, Žabčić i Godec poriču djelo, pozivaju se na odluke
njemačkog suda

Još uvijek se očekuje hoće li istražni sudac donijeti rješenje o pritvoru Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca ili će vrijeme istrage trojac provoditi na slobodi.

Branitelji svih trojice osumnjičenih kazali su kako svi “kategorički priču djelo” te da bi se trebale uvažiti odluke njemačkog suda koji je utvrdio da nema koruptivnih elemenata.

– Činjenica je da je obustavljena istraga u vezi afere “Daimler” u Njemačkoj. Dostavili smo pravomoćnu presudu njemačkog suda, gdje se govori da nema koruptivnih elemenata, a posebno bitno je da se ne radi o uskočkom predmetu. Ne radi se o inkriminaciji primanja i davanja mita što je medijski eksponirano nego o zlouporabi položaja i ovlasti i još jednom drugom djelu gdje se radi o relativnoj zastari, kazala je Vukovićeva odvjetnica Nada Rauch.

Na odluku Zemaljskog suda u Berlinu poziva se i odvjetnik Tomice Godeca Mitko Naumovski koji je dostavio dokumentaciju po kojoj je vidljivo da pravni poslovi koje je Godec sklapao nisu protuzakoniti te da nema govora o fiktivnom pružanju konzultantskih usluga. Kako kaže, presuda u Hrvatskoj koja žuri u Europsku uniju mora imati značaj. U ovom se predmetu, ustvrdili su odvjetnici svih osumnjičenih, ne spominju politički dužnosnici.

– Zapanjuje me stav ovdje prisutnog državnog odvjetnika da sve ove legalne pravne radnje između pravnih subjekata dovodi u vezu s vansudskom nagodbom u Americi između “Daimlera” i “Chryslera” i na kraju istražnog zahtjeva kaže da je sve ovo prije napravljeno protupravno. Da je to tako, onda bi i neki i hrvatski dužnosnici bili obuhvaćeni ovim predmetom a naši klijenti bi se sumnjičili zbog mita. Ovdje je mito isključeno dok se Državno odvjetništvo ipak na kraju poziva na vansudsku nagodbu iz SAD-a koja nema veze s ovim danas postavljenim inkriminacijama, kazala je odvjetnica Snježana Gašić dodavši kako će sudac sigurno podnijeti istražni zahtjev.

Rauch je dodala kako se radi o posve legalnim transakcijama i kako ne bi smjelo biti utjecaja na svjedoke pa očekuju da pritvor neće biti određen.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest