Predstavljena Etična banka: U suvlasništvu klijenata – zadrugara, s nižim kamatama, bez valutne klauzule i sitnih slova

Prva Etična banka u Hrvatskoj zaživjet će kroz par mjeseci i dok ne bude uređen stari mlin u Dugoj Resi, gdje će joj biti sjedište, privremeno će biti u nekom drugom mjestu.

Najavio je to upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras, predstavljajući banku u osnivanju, koja je, u stvari, u suvlasništvu klijenata i radi po modelu drugačijem od komercijalnih. U Europi i svijetu takav se model pokazao uspješnim.

– Glavni cilj je ostvarivanje najpovoljnijih uvjeta za te klijente, partnerski je odnos, kamate bitno niže nego u komercijalnim, sigurnost ulaganja puno veća, nema valutnih klauzula, zvjezdica i sitnih slova, nego svaki klijent može vrlo transparentno vidjeti zbog čega je investicija te banke financijski održiva, ali i dobra za zajednicu i okoliš, objasnio je Jeras.

Klijenti mogu biti pojedinci, ali i pravne osobe, jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog društva, a banka u osnivanju, po njegovim riječima, u Karlovačkoj županiji već je zainteresirala mnoge. Inače, klijent može biti onaj tko se učlani u Zadrugu za etično financiranje.

– LAG Vallis Colapis i jedinice lokalne samouprave među prvima su prepoznale ovakav model bankarstva. Počelo se na pripremi konkretnih projekata, projekata ruralnog razvoja, infrastrukture u nekim gradovima i općinama, razmišlja se o povezivanju poljoprivrednika ovog kraja, malih poduzeća, obrtnika… tako da je Karlovačka županija primjer drugima što se sve može kroz ovaj oblik bankarstva pomoći, rekao je Jeras.

Trenutno je oko 420 članova, ali kako se radi o mnogim pravnim osobama, odnosno, zajednicama, u stvari je obuhvaćeno oko 15.000 ljudi. Članovi su iz svih dijelova Hrvatske, a sjedište će banke biti u Dugoj Resi jer je upravo tamošnja gradska uprava prva prepoznala mogućnosti etične banke.

– I to se pratilo konkretnim planiranjem smještaja sjedišta u Dugoj Resi. Htjeli smo pokazati i da potencijal leži izvan Zagreba, da su najveći potencijali razvoja u ruralnim područjima, manjim sredinama i sjedištem izvan Zagreba htjeli smo i simbolično pokazati našu opredjeljenost decentraliziranom razvoju Hrvatske, kazao je, dodajući da će privremeno sjedište banke biti u nekom drugom, manjem gradu ili Zagrebu.

– Dugotrajniji je proces jer će sjedište biti u jednom starom mlinu, koji treba urediti i, u dogovoru s restauratorima, integrirati u kulturnu baštinu. Očekujemo da će to biti kroz dvije – tri godine, najavio je Jeras.

Obradovat će to sve buduće i sadašnje klijente, odnosno, članove Zadruge, pa i LAG Vallis Colapis koja je to postala među prvima.

– Za EU programe i projekte koje provodimo potrebno nam je sufinanciranjei predfinanciranje, pri čemu se najvećim dijelom oslanjamo na sredstva od banaka. Ovdje nas je privukao način rada, kodeks, način financiranja, model koji se vraća u zajednicu i reinvestira, ispričala je Tamara Lišnić Lang iz LAG-a.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest