Više nećemo trpjeti, danas prosvjedujemo mirno, ali ima i drugih metoda

Više nećemo trpjeti, danas prosvjedujemo mirno, ali ima i drugih
metoda

Bezuvjetno zatvaranje deponija Ilovac i dalje je jedini zahtjev mještana Ilovca i okolnih naselja koji, kako kažu, više ne mogu i neće trpjeti nesnosan smrad deponija i dovoz otpada među kojima se nalazi i opasni otpad koji ugrožava njihovo zdravlje. Ovo je zaključak i današnjeg mirnog prosvjeda na ulazu u deponij, gdje je pedesetak građana svoje nezadovoljstvo izrazilo i transparentima “Mirno spavaj sanitarna inspekcijo”, “Eko-flor je ekocid”, “Čuvajte se istrage”, “Noću ste vozili otrove” i ostalima.

– Nesnosan smrad s Ilovca je krenuo prije tri, četiri godine kad je Eko-flor ovdje uz blagoslov nadležnih počeo voziti otrove. Želio da Eko-flor nestane sa scene iz Karlovačke županije, rekao je jedan od prethodnika “tihe pobune” mještana Tomislav Boljkovac priznavši da, otkako je prošao njihov susret s gradonačelnikom prije mjesec i pol dana, više nema dovoza otpada pod okriljem noći.

– Nismo dobili svu dokumentaciju, još čekamo analizu vode za koju čujemo da nije niti napravljena. To je prekršaj i nije nam jasno zašto se nadležne institucije ne pozabave time, rekao je Boljkovac.

Zanimljivo je bilo čuti mišljenje voditelja deponija, inače istaknutog HDZ-ovca i gradskog vijećnika Ivice Bana koji se danas na deponiju našao “po službenoj dužnosti” a ne kao prosvjednik. Kako kaže, ne zna zašto ljudi prosvjeduju kad ništa ne smrdi. Istina, danas na Ilovcu i novinarski nosevi nisu osjetili baš nesnosan smrad, ali da je smrdjelo – jest. Ban kaže kako su valjda jedino HDZ-ovci prehlađeni pa smrad ne osjete što je Boljkovac prokomentirao na svoj način.

– Bana možemo razumjeti jer čovjek čuva svoje radno mjesto kao i ono u stranci i Gradskom vijeću, kaže. Što se tiče famozne eko – rente koja je jedan od argumenata vlasti da se “začepe” usta onima koji je primaju, Boljkovac tvrdi da svega desetak od tisuću kuća ima pravo na eko – rentu.

– Ako treba, svi će se odreći eko – rente samo da se ovo zlo makne odavde, zaključio je Zvonko Vinovrški, jedan od ogorčenih stanovnika naselja oko ilovačkog “smradeponija”. Kako najavljuju prosvjednici, ovo je miran prosvjed no poručuju da postoje i radikalniji načini da se izbore za svoja prava.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest