Predstavljena nova knjiga dr. Velimira Sriće “Hrvatska 2020.”

Predstavljena nova knjiga dr. Velimira Sriće “Hrvatska 2020.”

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić održana je promocija najnovije knjige znanstvenika, pisca i aktualnog predsjednika zagrebačkog HSLS-a, dr. Velimira Sriće. Knjiga pod nazivom ”Hrvatska 2020.” tematizira trenutno stanje u Hrvatskoj, nastojeći pritom otkriti uzroke, ali i ponuditi riješenja postojeće situacije.

Dr. Srića u knjizi govori o deset ”tereta” koje je Hrvatska naslijedila iz svoje povijesti, ali također nudi pet poučnih izvora koji bi, kako smatra, Hrvatskoj trebali ponuditi pozitivan primjer razvoja. Tu navodi Estoniju, Irsku, Finsku, Singapur te Švedsku koje poznaje i iz vlastitog iskustva. Također navodi glavne strateške prednosti Hrvatske te iznosi program od 63 mjere koje bi pomogle razvoju ne samo hrvatske države, već i društva u cjelini. Autor je, u sažetoj prezentaciji o svojoj knjizi, naveo i deset ključnih problema s kojima se Hrvatska danas suočava, a između ostalih izdvaja nepostojeću strategiju te nedostatak snažnog vodstva, neraščišćene nepravde, skupoću i generalnu neefikasnost, korupciju i druge. Naglašava kako je prije svega potrebno jako vodstvo sa dugoročnim strateškim ciljevima te investicija u znanje koje vidi kao ključ razvoja države govoreći kako pamet donosi novac. U knjizi također iznosi neke, kako sam kaže, pomalo ”šašave” ideje, no ističe kako ništa nije jače od ideje te da će te ideje izgledati ”šašavo” sve dok ne budu realizirane. Tako predlaže stvaranje mreže otoka znanja, obnovu radnih akcija, uzgoj organske hrane na minskim poljima, razvoj bioinformatičkog turizma te otvaranje kampusa svjetskih sveučilišta na Jadranu.

”Hrvatska 2020.”, u izdanju Profila, je već pedeset i prva knjiga doktora Sriće koji se već mnogo puta bavio ovakvom tematikom. U šali kaže kako je situacija u Hrvatskoj slična kao 1991., samo što smo se tada borili protiv vanjskog neprijatelja, a sada se borimo protiv vlastite gluposti. Knjiga je naišla na vrlo pozitivne komentare recenzenata među kojima se ističe i predsjednik RH, dr. Ivo Josipović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest