Karlovački paradoks – nemamo najskuplju vodu, ali zato imamo najveće račune

Karlovački paradoks – nemamo najskuplju vodu, ali zato imamo
najveće račune

Karlovčani možda i ne plaćaju najveću cijenu po kubiku vode u državi, no imaju daleko najveće račune za vodu.

Tako bi se, naime, mogao sažeti zaključak proizašao iz računice koju je za KAportal samoinicijativno izradio jedan Karlovčanin, inače profesor matematike revoltiran izjavama direktora Vodovoda i kanalizacije Ivana Mrzljaka koji je dosad bio prilično uspješan u uvjeravanju građana da nismo na samom vrhu po cijeni “vode koja život znači”.

Naime, poznato je da se nakon Ogulina, Duge Rese, Slunja i Ozlja kojima su računi za vodu već ovog mjeseca izračunati po novoj, skupljoj tarifi, na poskupljenje vode mogu pripremati i Karlovčani.

Grad Karlovac odobrio je Vodovodu i kanalizaciji usklađenje cijene vode s novim Zakonom o vodama, tako da će od 1. svibnja kubik vode u Karlovcu stajati 3,98 umjesto dosadašnjih 3,26 kuna (bez PDV-a). To je poskupljenje, po tvrdnjama Ivana Mrzljaka poskupljenje u visini od od 9,6 posto. No, kao što obično biva kod tih stvari, ne poskupljuje samo voda već i odvodnja i to za čak 28,7 posto.

Kad se već uspoređujemo s ostalim gradovima u Hrvatskoj najbolje se može vidjeti u malom usporednom prikazu kojeg možete vidjeti ovdje. No krenimo u malo objašnjenje. Kako stoji u tablici, vidljivo je da Karlovčani, kad se zbroje sva davanja, a  koja se izračunavaju po kubiku isporučene vode plaća najskuplju vodu u Hrvatskoj. U odnosu na Pulu, kod obračuna u travnju (treba napomenuti da neki gradovi nisu uveli fiksnu naknadu za održavanje voda no to neće toliko promijeniti situaciju), skuplji smo 10 posto, Zagreba 30,61 posto, Splita 36,1 posto, Rijeke 54,3 posto a  Veliku Goricu čak famoznih 93,82 posto.

Kako se priupitao naš čitatelj koji si je dao truda da napravi ovu usporedbu, možda cijena vode u gradu na četiri rijeke i nije toliko skupa, no u odnosu na Zagreb “naknade za investicije u vodoprivredi” veće su za strašnih 615 posto. Zanimljiva je i retorika kojom se koristi direktor Mrzljak kad priča o cijeni vode. Izjava da će cijena vode u Karlovcu biti 3,98 kuna je kao da Vlada objavi da je cijena benzina od ponoći pet kuna. Cijena benzina tolika i jest, ali u nju nisu pridodane trošarine, naknade i sve ostalo što plaćamo kako bi se vozili.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest