Od kočije do bibliobusa – danas obilježavanje 100. rođendana pokretne knjižnice

Od kočije do bibliobusa – danas obilježavanje 100. rođendana
pokretne knjižnice

Karlovac je danas domaćin velikog skupa djelatnika bibliobusnih službi, ali i samih vozila bibliobusne službe, kojim se obilježava 100. obljetnica pokretnih knjižnica u Hrvatskoj.

Upravo grad na četiri rijeke prvi je u Hrvatskoj osnovao pokretnu knjižničnu službu.

Te 1911. knjige su prevožene kočijama, od 1955. kamionom, od 1964. kombijem, a od 1978. – autobusom. Bibliobusna služba i danas je vrlo aktivna i popularna – redovito obilazi Novake, Draganić i Lasinju, tvrtke i ustanove Karlovačku pivovaru, Dom umirovljenika, Adriadiesel, Alstom, Karlovačku tiskaru, KIM, škole u Malom Erjavcu, Vrhovcu, Podbrežju, Belaju, Goršćakima, Zorkovcu, Jarčem Polju, Krnjaku, Rečici, Vukmanićkom Cerovcu, Vivodini, Kamanju, Žakanju, Siči, Mrzljakima, Zadobarju, Gornjim Stativama, Velikoj Jelsi, Donjem Mekušju, Trgu, Bosiljevu, Grabrku, Skakavcu, Tušiloviću, Turnju, Hrnetiću i Šišljaviću, kao i gradska naselja Gaza i Grabrik.

U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića danas će o svojim iskustvima govoriti djelatnici bibliobusnih službi iz brojnih hrvatskih i slovenskih gradova – čut ćemo više o djelovanju bibliobusa u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Čakovcu, Vinkovcima, Novom Mestu, Mariboru i Ptuju, a o tome što im znači bibliobus govorit će i najmlađi, učenici osnovnih škola Rečica i Mahično.

Predavanja se održavaju od 12 do 15,30 sati, a posjetitelji će moći razgledati i prigodnu izložbu u Likovnom salonu “Ljudevit Šestić”, kao i pogledati bibliobuse na parkiralištu kod knjižnice. U 15.45 hrvatski i slovenski bibliobusi krenut će i u mali defile ulicama grada.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest