Predavanje Savjetovališta “Luka Ritz” o uličnom nasilju privuklo velik broj mladih

Predavanje Savjetovališta “Luka Ritz” o uličnom nasilju privuklo
velik broj mladih

U prostorijama Knjižnice za mlade u Banjavčićevoj ulici održano je predavanje pod naslovom ”Ulično nasilje” koje su, pred velikim brojem karlovačkih srednjoškolaca, mahom gimnazijalaca, održali gosti iz savjetovališta ”Luka Ritz” .

Suzana Ritz, majka tragično preminulog Luke Ritza, koja je zajedno sa suprugom pokrenula savjetovalište, odmah je istaknula da ne bi željela da ovo bude tipično predavanje već da publika pita što god ih zanima i da se ovaj susret pretvori u razgovor u kojem će se razmjenjivati iskustva i otvoreno pričati o svemu.

Kao glavna vizija istaknuta je želja za smanjenjem nasilnog ponašanja među djecom i mladima te potreba da se mladi s problemima bilo kakvog tipa imaju kome obratiti, tako da savjetovalište osim pružanja stručne i savjetodavne potpore, nudi i pomoć u učenju u obliku instrukcija kao i prostor za druženje.

Jedna od volonterki, Magdalena Magličić, Karlovčanka je koja studira u Zagrebu i koja se na vlastitu inicijativu javila u savjetovalište. Kaže da je nevjerovatan osjećaj kad znaš da pomažeš nekome i poziva sve mlade da i sami razmisle o volontiranju u savjetovalištu ili nekoj udruzi koja se bavi sličnom tematikom.

Od samog osnutka savjetovališta,broj volontera koji sudjeluju i pomažu u radu raste kao što raste i broj roditelja i djece koji su odlučili potražiti pomoć.

U suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih postavljena je predstava pod nazivom ”Ovo bi mogla biti moja ulica” koja govori o nasilju među mladima i posvećena je svim mladim ljudima koji svakodnevno stradavaju na ulicama naših gradova. Lara Janić, prijateljica Luke Ritza,u predstavi glumi samu sebe i kaže da su reakcije do sada bile vrlo pozitivne te da su radnja i emocije koje nastup izaziva uglavnom bazirani uglavnom na zvučnim efektima dok su scene nasilja potpuno izostavljene.

Lukini roditelji su izdali i knjigu izabranih Lukinih uradaka, a sva sredstva od prodaje namjenjena su radu savjetovališta.

– Ljudi su radi nekih svojih razloga bijesni, nezadovoljni i to izražavaju na razne načine. U društvu je zavladalo nerazumijevanje i netolerancija za druge, na njihove potrebe i različitosti. Ono što nam je potrebno je povratak na stvarne vrijednosti, mladim ljudima je potrebno ukazati na nužnu osjetljivost i pomoć koju mogu pružiti drugima kao što je i doprinos svakog od njih jednako važan da se svijet poboljša i postane bolje mjesto, rekla je Suzana Ritz.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest