Do daljnjeg na Ilovcu “baklja” – u pripremi projekt energane za natječaj EU

Do daljnjeg na Ilovcu “baklja” – u pripremi projekt energane za
natječaj EU

Energetsko postrojenje koje bi trebalo iskoristiti nakupljene plinove karlovačkog deponija na Ilovcu i od metana davati električnu energiju, po svemu sudeći pričekat će bolju financijsku situaciju, kao i otvaranje strukturnih fondova Europske unije.

Kako je objasnio direktor “Čistoće” Ivan Polović, sustav dovođenja plina obuhvaća tek jednu petinu deponija tako da u “baklju”, prema izvršenim mjerenjima, stiže oko stotinu kubičnih metara plina na sat. To je, međutim, nedovoljno da bi izgradnja elektrane bila isplativa, već prvo treba napraviti sustav ispod cijelog deponija, a zatim plin dovoditi do jedne točke gdje bi se nalazilo energetsko postrojenje.

– Oko 100 kubičnih metara plina po satu bilo bi dostatno za proizvodnju oko 50-ak kilovata električne energije. Kada bi se plin dovodio iz cijelog odlagališta bilo bi ga pet puta više te bi i elektrana mogla proizvoditi više struje, kazao je Polović. O ekonomskoj isplativosti mini energane ovisi i koliko će biti plina za eksploataciju, po prvim pretpostavkama dostatno za deset do dvadeset godina.

– Europska unija raspisuje natječaj i s Razvojnom agencijom Karlovačke županije pripremamo ovaj projekt, rekao je Polović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest