Ekološko društvo Pan reagiralo na uklanjanje platana u Nazorovoj

Ekološko društvo Pan reagiralo na uklanjanje platana u Nazorovoj

Povodom jučerašnje press konferencije predstavnika Grada Karlovca te tvrtki Vodovod i kanalizacija i Zelenilo, na kojoj su najavljeni radovi rekonstrukcije Nazorove ulice, Ekološko društvo Pan otvorenim je pismom izrazilo žaljenje što se netom pred početak radova javnost informira o planu uklanjanja platana u navedenoj ulici.

“Stogodišnje platane su ne samo ukras već i podsjetnik na povijest našeg grada te kao takve njegov simbol. Iako razumijemo potrebu za rekonstrukcijom kanalizacije u Nazorovoj, smatramo da je javnost o uklanjanju platana trebala biti obaviještena ranije kako bi se otvorila mogućnost traženja rješenja u kojem bi bilo moguće sačuvati stabla i pritom u potpunosti izvesti radove. Također, smatramo kako sadnja novih stabala ne može zamijeniti vrijednost platana. Ukoliko platane svojom veličinom predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike i promet, trebalo je razmisliti o njihovom skraćivanju, a ne potpunom uklanjanju.

Ovim pismom pozivamo Grad i tvrtke koje donose planove na pravovremeno informiranje javnosti o radovima. Osim toga, molimo nadležne na uvid Studiju koja pokazuje da je sječa stabala neizbježna te uvid u planirane radove rekonstrukcije kanalizacije i uređenja parkirališta. U posljednih nekoliko tjedana na Zeleni telefon stiglo je nekoliko prijava vezanih uz sječu stabala (Karlovac, Ogulin, Ozalj). Svjesni smo potrebe za uređenjem gradskih središta, ali postoje slučajevi sječe koji nemaju opravdanja, poput nedavnog slučaja u Ogulinu, gdje su stabla uklonjena kako bi se postavila terasa ugostiteljskog objekta. Što se Karlovca tiče, želimo li biti prepoznati kao zeleni grad koji živi s rijekama, jasno je kako onda pri svakim planiranim radovima prije svega treba voditi brigu o zaštiti gradskih rijeka i zelenila.

Također, ovim putem platanama u Nazorovoj upućujemo posljednji pozdrav. Nadamo se da će preostale gradske platane ipak biti sačuvane i da će se kod budućih rekonstrukcija odgovorni povoditi za primjerima onih koji su uspješno spojili radove obnova s očuvanjem zelenih površina (primjer Zrinjevca). Karlovac ima sve potencijale turistički i gospodarski biti prepoznat kao zeleni grad i nadamo se da će budući gradski projekti doprinositi tome.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest