Ugodna kazališna večer uz duo-dramu Marijane Nole o dvije dive

Ugodna kazališna večer uz duo-dramu Marijane Nole o dvije dive

Večeras je u Gradskom kazalištu Zorin dom odigrana predstava “Diva” zagrebačkog kazališta Žar ptica. Ova duo-drama Marijane Nole kao da nije izazvala prevelik interes Karlovčana, a dvorana Gradskog kazališta bila je ispunjena samo probranim ljubiteljima kazališta. Možda je dio razloga i u činjenici da je u prilično sadržajnom vikendu Zorin dom odlučio prikazati dvije predstave dvije večeri zaredom – tako je sutrašnja premijera “Ježeve kućice” rasprodana još prije nekoliko dana, a “Diva” je platila ceh.

Drama prati dvije glumice prije dodjele Nagrade hrvatskog glumišta, smještajući radnju u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Obje žene odlikuju se snažnim karakterom, velikim egom te neupitnim talentom, a kada se nađu u zajedničkoj garderobi započinje sukob koji će na površinu istjerati sve skrivene tajne ostavljajući dvije žene jednu pred drugom potpuno ogoljene i iskrene. Tijekom cijele drame prisutne su jasne oscilacije u osjećajima, njihov sukob prelazi iz krajnosti u krajnost, iz najveće ljubavi u najveću zavist i mržnju. Između mnogih osuda, teških riječi, ljubomore i zavisti, u samoj kulminaciji gledatelja iznenađuje spoznaja da dvije dive nisu samo kolegice i suparnice, one su i majka i kći. Kći koja je cijeli život živjela u sjeni svoje slavne majke koja je oduvijek prije svega bila glumica te majka koja je svoj život, ljubav i majčinstvo naizgled prodala za slavu. Ta spoznaja na cijelu priču naizgled baca drugačije svjetlo, no do samog raspleta jasno je da to zapravo ništa nije promijenilo. Njih dvije su i dalje prvenstveno glumice, to je odluka koju su svjesno donijele, a obje su u tome jednako dobre te obje zaslužuju naslov dive.
Marijana Nola napisala je ovu duo- dramu potaknuta idejom Marije Sekelez koja u predstavi glumi Helenu, odnosno majku, a koja je ovom predstavom obilježila 35 godina umjetničkog djelovanja. Kćer Lanu odlično je odigrala mlada glumica Natalija Đorđević, a režiju potpisuje Želimir Mesarić. Drama je kod publike izrazito dobro prihvaćena, posebno zbog dobre izvedbe obiju glumica.
KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest