Napetost u Nazorovoj ulici – prosvjednici i radnici jedni nasuprot drugih od 6 sati ujutro

Napetost u Nazorovoj ulici – prosvjednici i radnici jedni nasuprot
drugih od 6 sati ujutro

Tridesetak ogorčenih građana okupilo se još u šest sati ujutro kako bi prosvjedovalo protiv rušenja platana u Nazorovoj ulici. Petnaestak minuta kasnije stigli su djelatnici Zelenila s dva vozila, kombijem i vozilom s dizalicom, ali i policija te vatrogasci koji bi, pretpostavljamo, valjda trebali svojim vozilom s ljestvama čak pomoći u rušenju stoljetnog drveća.

U Nazorovu je stigao i direktor “Zelenila” Stjepan Turković koji je razgovarao s ekološkim aktivistom Denisom Frančiškovićem, jednim od organizatora mirnog prosvjeda.

– Ogorčena sam kao i ostali stanari. Rođena sam u ovoj ulici i ne mogu je zamisliti bez ovog drveća. Nevjerojatno je i to da neki od nas uopće nisu dobili obavijesti već smo o rušenju i rekonstrukciji kanalizacije, odnosno zatvaranju ulice saznali iz medija,  rekla je stanarka Nazorove Sanja Gosta Jerman.

Kako nam je rekao Frančišković, direktor “Zelenila” je kazao da ova gradska tvrtka ovaj posao mora obaviti po nalogu kao podizvođač radova.

– Još u petak smo od Turkovića zatražili da se studija predoči javnosti kao i ti njihovi neodgodivi razlozi da se drveće mora srušiti. Dosad je nismo dobili i naš zahtjev je da se sve obustavi dok se javnost ne upozna sa studijom. Njegov odgovor je bio da je javnost već upoznata. Mi smatramo da nije jer je sve trebalo biti odrađeno puno ranije, te se građanima ovaj projekt trebao dati na javni uvid. Ovo je javni interes a javnost o tome nije informirana a kamoli uključena u proces odlučivanja. Nije se pitalo što građani žele, da li da se razmotri mogućnost da se stabla sačuvaju. To je minimum uvjeta koje je grad trebao postaviti, rekao je Frančišković i pozvao građane da im se pridruže u prosvjedu kako bi se spriječilo uništavanje drveća koja su odavno postala prepoznatljiva vizura ovog dijela grada.

Među prosvjednicima je i inžinjer Davor Petračić. On također smatra da se drveće mora sačuvati dok napominje da je samo gradilište ilegalno. Kako kaže, prostor nije ograđen, postavlja pitanje jesu li uopće radnici obučeni za ovaj posao kao i vatrogasci koji su valjda došli pripomoći u izvedbi rezanja.

Prosvjednici su iz niza razloga prijavili radove inspekciji rada i građevinskoj inspekciji, pokušava se stupiti u vezu i s nadležnim vatrogasnim inspektorom zbog sumnje u neopravdano korištenje vatrogasnih vozila. Zatražili su i da im se obrati gradonačelnik, no do pola 9 nije ga bilo u uredu, odgovora još nema.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest