“Vodovod” reagira – Nazorova nema nikakve veze s ISPA-om

“Vodovod” reagira – Nazorova nema nikakve veze s ISPA-om

Nakon naših napisa o rušenju platana u Nazorovoj ulici, potom i reakcije Nezavisne liste Domagoja Švegara na ove okolnosti, danas se reagiranjem na članak objavljen na KAportalu pod naslovom “Švegarovci”: Spasimo platane u Nazorovoj, odazovimo se prosvjedu oglasila gradska tvrtka “Vodovod i kanalizacija”. Kao što smo u cijelosti objavili otvoreno pismo Nezavisne liste, to činimo i s priopćenjem VIK-a.

– Zbog dotrajale kanalizacije izgrađenje tridesetih godina prošlog stoljeća, te zbog vodopropusnosti iste, kao i učestalih lomova i zastoja u kanalizaciji, pristupili smo izradi projektne dokumentacije rekonstrukcije kanalizacije u ulici V. Nazora do ulice kralja Tomislava.

Projeknu dokumentaciju je izradila specijalizirana ovlaštena kuća KA-projekt d.o.o. te je na osnovu projektne dokumentacije ishođena potvrda glavnog projekta 11.07.2008.g. uz sve potrebne suglasnosti između ostalih i Hrvatskih voda Zagreb.

U sklopu rekonstrukcije planira se izvesti: – zamjena kolektora sa pripadajućim revizionim oknima dužine 225 metara i promjera 1200 i 600 mm, na dubini od 6 do 4,4 m – izgradnja ulične oborinske odnodnje u dužini od 427 m, promjera 160 do 315 mm, na dubini od 3 m – rekonstrukcija postojećih uličnih priključaka – izgradnja priključaka krovne odvodnje – rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u dužini od 225 m.

Prva etapa je izvedena prošle godine u dužini 111 metara i koja je pokazala svu opravdanost rekonstrukcije kanalizacije.Međutim, zbog nemogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije cijelog projekta, preostali dio projekta planiramo realizirati ove godine kroz Program Hrvatskih voda. Izmjena dotrajale kanalizacije u Nazorovoj ulici nije u nikakovoj vezi sa ISPA programom, jer jedan o važnih ciljeva ISPA projekta je izgradnja UPOV-a (uređaja za pročišćavanje otpadnih voda) i dovođenje svih postojećih ispusta kanalizacije do lokacije UPOV-a.  Kroz ISPA program se predviđa i izgradnja preljevnih građevina sa retencijskim bazenima na mjestima postojećih ispusta kanalizacije u rijeke, čime će se spriječiti “dolazak” kišnice na UPOV, jer će na uređaj nakon preljeva dolaziti dvostruki sušni dotok otpadnih voda.

Ovakovim projektnim rješenjem postojeća mješovita kanalizacija neće svojim “razrijeđenim” kišnim vodama opterećivati UPOV, a retencioniranjem inače najzagađenijeg prvog kišnog dotoka u retencijskim bazenima štitit će se naši vodotoci.

Posebno želimo istaći da je ovo projektno rješenje ISPA programa revidirano i odobreno od strane dva hrvatska i jednog inozemnog sveučilišnog profesora.

Što se tiče ugradnje još jedne cijevi za razdjelnu kanalizaciju na lokaciji Nazorove ulice – takvo je rješenje apsolutno neprihvatljivo, jer je postojeća kanalizacija Karlovca i “Zvijezde” izgrađena kao mješoviti sustav i kao takav se već godinama rekonstruira (ulica J. Kraša, Matice Hrvatske, Korzo, Mačekova, dio Nazorove). Ugradnja druge cijevi u dijelu Nazorove ulice bilo bi besmisleno, jer se ista ne bi imala kamo spojiti i ne bi imala nikakovu funkciju.

Točno je da će se karlovački sustav odvodnje u budućnosti razvijati kao razdjelni sustav kanalizacije, ali samo na područjima gdje danas kanalizacija ne postoji. Jedini izuzetak su područja koja danas imaju mješovitu kanalizaciju i meliorativnu odvodnju, jer je jedino u takovim slučajevima ekonomski opravdano postojeću mješovitu kanalizaciju mijenjati u razdjelnu.

Okolnost iznalaženja tehničkog rješenja smanjenja dubine je jedino moguća projektiranjem nove crpne stanice što je tehniči i ekonomoski neopravdano, jer se ušteda ne bi ostvarila na samoj investiciji, a operativni troškovi te crpne stanice bi bili veliki, stoji u priopćenju kojeg je potpisao direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest