Signali nad gradom: Posadit ćemo starija i ljepša stabla

Signali nad gradom: Posadit ćemo starija i ljepša stabla

Možda zaista nije tehnički moguće da se kanalizacija u Nazorovoj ulici izmjesti dovoljno daleko od korijenja da se izbjegne rušenje starih platana. Možda nema drugog rješenja doli rezanja. I to ljudi koji su se okupili danas ujutro  da odgode radove prihvaćaju. Nije riječ o ekološkom fanatizmu i a priori priječenju bilo kakvim  radovima koji podrazumijevaju uklanjanje stabala iz urbane zone.  Bez obzira što svi okupljeni, s dubokim uvjerenjem da njihovo mišljenje dijeli većina Karlovčana, smatraju kako je rušenje stoljetnih stabala neupitna devastacija, na prosvjed ih je prije svega natjerala činjenica da vlast nije našla shodnim pružiti javnosti nužne informacije i objašnjenja, kao  da se radi o obrezivanju grana u privatnom šljiviku, a ne krupnom zahvatu koji će za desetljeća unaprijed promijeniti ambijent i jednu od najprepoznatljivijih vizura centra grada.

Drugim riječima, gradska uprava i njezine tvrtke još su jedan komunalni posao – unatoč stalnim proklamacijama o otvorenosti i suradnji s građanima – pokušali  izvesti krajnje netransparentno.  Javnost je obaviještena o rušenju platana samo tri radna dana prije izvođenja radova, direktor Zelenila Turković nužnost uklanjanja opravdavao je zaključcima iz studije i projekta, pričao na presici o tome kako  se stabla suše, naginju i ulaze u gabarit ceste. Moguće, ali studija nije predočena javnosti,  priča o sušenju stabala je naklapanje, a priče o ulasku u gabarit ceste kontekstualna laž. Naime, ako platane toliko smetaju, kako je struka uspjela izvesti da se u toj jednosmjernoj ulici s obje  strane kolnika izvede duboki red parkirališnih mjesta po cijeloj dužini i da još ima mjesta za široke nogostupe?

Turković se poslužio i s malo demagogije pa je s razglednicom iz 1912. godine išao pokazati kako te platane nisu stare sto godina jer ih rečene 1912. nije bilo. U redu, nisu stare sto, nego 90 ili 80 godina. Samo, tko to određuje koliko stablo ili drvored mora biti staro da bi se barem razmislilo o tome da će njihovim rušenjem doći do devastacije prostora.

“Napravit će se novi zeleni otoci i zasadit će se drvored gledičija opsega od 20 do 25 centimetara, visine između 3,5 i 4 metra tako da sam uvjeren da će vizura ove ulice biti potpuno nova i da će se Karlovčanima apsolutno svidjeti.” Kad ovu dodamo Turkovićevu rečenicu u kojoj implicira da će se Karlovčanima svidjeti nešto za što ih nije ni pitao, s prizvukom ignorantsko kamiondžijske parafraze  “posadit ćemo starija i ljepša stabla”, jasnije je što je to natjeralo grupu Karlovčana da se u ponedjeljak probude u zoru i zapriječe ovaj Turkovićev naum. S druge strane, treba zahvaliti Turkoviću što je svojim prošlotjednim istupom dovoljno isprovocirao ljude da se okupe. Da nije bilo toga, ne bi bilo prosvjeda, a danas popodne više ne bi bilo ni platana.  Čovjeka koji kao da se gura da bude HDZ-ov gromobran kad treba provesti nepopularne, štetne i glupe poteze treba i pohvaliti što se u rani sat glavom i bradom pojavio na licu mjesta, porazgovarao s prosvjednicima, civilizirano se ponašao i pomogao da se sve u Nazorovoj rješava tolerantno i u miru.  On se bar pojavio, za razliku od drugih kojih bi se stvar trebala ticati, pa se u ponedjeljak poslije praznika moglo doznati ponešto i o ležernosti javnih službi. Kao da u javnim službama rade boemi, a ne činovnici. Zbog kliznog radnog vremena, dok je još bilo napeto oko toga hoće li biti rušenja i hoće li policija na silu ukloniti prosvjednike, do pola devet nije se moglo do nikog za slučaj važnog;  gradonačelnik se u to vrijeme još nije pojavio na poslu, a šefica građevinske inspekcije je bila neuhvatljiva i kasnije. Iako, od građevinske inspekcije na kraju ionako nikakve koristi; njima rušenje orijaških stabala u svrhu rekonstrukcije kanalizacije nije pripremni građevinski rad već hortikulturno uređenje.

A i taj građevinski rad obavijen je tajnom. Na stranu vrlo upitna rekonstrukcija koja ne predviđa odvojene cijevi za oborinske i fekalne vode po ISPA standardima. Kad smo već kod platana, pitanje na koje se još očekuje odgovor je je li naručitelj projekta uopće projektante tražio opciju koja bi sačuvala desetljetnu vizuru Nazorove? Među prosvjednicima raspravljalo se o tome koji je zapravo stvarni motiv da se uklone platane. Veći broj parkirnih mjesta ili zarada na samom poslu rušenja i uklanjanja stabala? Vjerojatno niti jedno niti drugo, prije će biti da ni vodeće ljude u Vodovodu niti u Zelenilu nije previše briga, drvored (kao i svi ostali osim Marmontove i Vrbanićevog perivoja) nije pod zaštitom i ti tehnokrati jednostavno nemaju osjećaj da nešto devastiraju. To je već pitanje gledanja na civilizacijske norme, poštovanja prema prošlosti i urbanosti. Vjerojatno je rakurs prema takvim stvarima drugačiji iz Levkušja i Turnja negoli Korza ili Novog Centra.

No na kraju dana svi bi se mogli osjećati kao pobjednici. Prosvjednici jer su uspjeli ne samo u ostvarivanju osnovnog cilja nerušenja platana bez argumentiranog i stručnog pojašnjenja od strane vlasti,  već i u mnogo širem smislu da jasno iskazani građanski otpor može biti svrsishodni i učinkoviti oblik komunikacije s vlašću, kad već  oporba (izuzev “švegarovaca” koji ionako nisu stranački strukturirani), ovakva pitanja ne smatra bitnim.

Da bi komunikacija bila svrsishodna, potrebna je druga strana i zato i gradonačelnika proglašavamo pobjednikom. Ovaj put  je gotovo sve napravio kako treba; primanjem predstavnika prosvjednika, uvažavanjem njihovog mišljenja da projekt treba biti transparentnije predstavljen javnosti i odlukom o odgodi radova, nije samo priznao grešku svoje “administracije”,  pokazao je demokratičnost, političku razboritost i hvale vrijednu spremnost na korekciju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest