Zoran Žmirić i Robert Međurečan oduševili posjetitelje KAbine

Zoran Žmirić i Robert Međurečan oduševili posjetitelje KAbine

Iako su njihovi (izvanredni) romani poprilično turobni, mučni i bolni, Riječanin Zoran Žmirić i Zagrepčanin Robert Međurečan posjetiteljima KAbine pružili su vrlo ugodnu i zanimljivu književnu večer.

Žmirićev “Blockbuster” dobitnik je nekoliko vrijednih nagrada, između ostalog i za najbolji roman 2010. godine, a Međurečanov “Prodajem odličja, prvi vlasnik” u brojnim je izborima bio finalist.

Riječ je o sjajnim (anti)ratnim romanima, koji su se, kako su istaknula oba autora, dugo “kuhali” u njima. I Žmirić i Međurečan hrvatski su branitelji, a da sve što je ležalo u njima nakon doživljenog i proživljenog Domovinskog rata, i objave, čekali su 10 (Međurečan) odnosno 13 (Žmirić) godina. Ciljevi su bili različiti, a rezultati isti. Žmirić je, kaže, i želio predočiti knjigu javnosti, dok je Međurečan isprva pisao više “autoterapeutski”, no zaslužen uspjeh dočekao je i njegov roman.

Javnost je romane primila uglavnom oduševljeno, no bilo je i negativnih kritika – o Međurečanovom romanu tako je pokoju prozborio i svećenik na misi u Dubrovniku.

Najzanimljiviji odgovor dali su na pitanje da li bi se ponovno odazvali u obranu domovine da dođe do rata.

– U tom slučaju bili bismo u Beču – kazali su gotovo jednoglasno, no taj odgovor ne treba shvatiti doslovno. Naime, kako je istaknuo Međurečan, nakon poplave branitelja i dragovoljaca nakon Domovinskog rata, on je i za protekli Domovinski rat i na ono sudbonosno pitanje “gdje si bio ’91.?” počeo odgovarati sa – “u Beču”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest