Zaboravite druge mogućnosti – Turković “pali pilu”, platane kroz dan, dva odlaze u povijest

Zaboravite druge mogućnosti – Turković “pali pilu”, platane kroz
dan, dva odlaze u povijest

Konstruktivno promišljanje i iznalaženje rješenja kojim bi se možda spasile platane, a koje je jučer obećao gradonačelnik Damir Jelić, na današnjem sastanku na kojem se gradonačelnik nije niti pojavio, te predstavnika “Zelenila”, “Vodovoda” i projektanata sa stanarima i prosvjednicima pretvorilo se u konstataciju da će se s radovima – rezanjem platana a potom i gradnjom kanalizacije krenuti kroz koji dan.

Po riječima dogradonačelnice Marine Kolaković, Grad Karlovac ne može preuzeti odgovornost za gubitak novca za ovaj projekt koji se financira novcem Hrvatskih voda, kao niti odgovornost da platane koje bi se, ako se ostave, po mišljenju krajobrazne arhitektice sigurno osušile i tako ugrožavale prolaznike, prije svega djecu koja idu u školu u Nazorovoj.

– Projekt je star više godina, prva faza je već izvedena  i mišljenja sam da je karlovačka javnosti upoznata s njim, kazala je Kolaković. Isto je ustvrdio i direktor “Vodovoda i kanalizacije” koji tvrdi da su stanari obaviješteni putem letaka u njihovim kaslićima iako, po tvrdnjama nekih stanara, obavijesti nisu svi dobili. Druga stvar je mišljenje struke koja je ustvrdila da je na ovoj lokaciji nemoguće izvesti kanalizaciju drukčije nego po postojećem projektu. Kako je objasnio Mrzljak, zapravo je moguće ali bi, u slučaju da se gradi precrpna stanica posao poskupio za 700 tisuća eura, a da se radi po sustavu “mikrotuneliranja” za više od 900 tisuća eura. O tim mogućnostima se očito gradski čelnici ne usude niti razmišljati. Po mišljenju Denisa Frančiškovića, predstavnika prosvjednika i Ekološkog društva “Pan”, najveći problem je u totalnoj netransparentnosti cijelog posla.

– Cijeli postupak proveden je netransparentno, bez uvida javnosti, studija nikome nije predočena dok javnost nije bila uključena u proces donošenja odluka što je obveza gradske uprave prema Aarhuškoj konvenciji. Prekršene su brojne odrednice i smatramo da je ovaj postupak proveden na krivi način, posebno jer se radi o okolišu javnom interesu, rekao je Frančišković.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici stanara koji također imaju različita mišljenja. Jedni ne dvoje da je struka odradila svoj posao te da je Grad sve proveo po slovu zakona i propisa, te smatraju da je nova kanalizacija prioritet bez obzira na rušenje platana. Drugi su pak emotivno vezani za drvored i žele da se razmotre sve mogućnosti prije nego što se krene u rezanje grana. Međutim, kako su na kraju sastanka zaključili dogradonačelnica Kolaković i direktor “Zelenila” Turković, rezanje kreće kroz koji dan o čemu će se dogovoriti samo tehnički detalji.  Ekološki aktivisti smatraju da je ovakav sastanak prije svega totalno promašen, a jedina njegova vrijednost što je barem postojala incijativa da se na jednom mjestu okupe zainteresirani građani. To što će se provesti zamišljeno bez obzira na glas javnosti, začudo, nikog nije iznenadilo.

KAportal.hr

Fotografije za uspomenu:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest