Sjednica Savjeta za europske integracije i nagrade najdarovitijima

Sjednica Savjeta za europske integracije i nagrade najdarovitijima

Za Republiku Hrvatsku ova je godina po mnogočemu vrlo značajna. Osim što se slavi 20. godišnjica neovisnosti, naš je cilj dovršiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja i pristupiti Uniji do najkasnije 2013. godine. Optimističan sam u pogledu pozitivnog ishoda referenduma jer vjerujem da će građani znati prepoznati prednosti koje nam se pružaju ulaskom u Uniju, rekao je župan Ivan Vučić na sjednici Savjeta za europske integracije Karlovačke županije.

U prisustvu predstavnika gradske vlasti, veleposlanika i školaraca, na sjednici održanoj u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, u ovom Tjednu Europske unije, koji se obilježava od 2. do 9. 5., još jednom se ukazalo na važnost hrvatskog članstva u Uniji, te na nužnost aktivnog promoviranja Unije i informiranja građana koje će se nastaviti tijeku ove godine. Riječi podrške dali su i talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morano di Custoza i češki veleposlanik Karel Kühnl.

Italija kao jedna od zemalja osnivačica Unije snažno podržava ulazak Hrvatske u Uniju, što bi prije nazvali ujedinjenjem u jednu veliku obitelj, nego proširenjem. Unija puno ulaže u obrazovanje jer smatramo da su mladi ljudi ti koji uistinu mogu doprinijeti boljitku u našoj zajednici, naglasio je Pignatti Morano di Custoza, a na njega se nadovezao i češki veleposlanik, koji je rekao da članstvo znači rušenje barijera i gospodarsku prednost za zemlju koja pristupa, no da Europska unija niti za jednu državu, pa tako niti Hrvatsku ne znači rješenje svih problema. Ipak, većina ciljeva može se ostvariti, i to putem igranja po propisanim pravilima, a koja su za sve jednaka, izjavio je Kühnl.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje uratke na temu što za Hrvatsku znači pristupanje Europskoj uniji, i to u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola odnio je video uradak OŠ Grabrik, drugo mjesto zauzele su učenice Iva Grgurić i Theodora-Tiha Loos iz Prve osnovne škole Ogulin, a treće Dolores Skolan iz OŠ Dragojle Jarnević.

U kategoriji srednjih škola prvo je mjesto zauzeo video uradak Gimnazije Karlovac, a drugo i treće mjesto pripali su plakatu 1. razreda Srednje škole Slunj i Josipu Vlašiću iz tehničke škole Karlovac.

Za izuzetan rad i doprinos natječaju nagrađen je i plakat OŠ Dragojle Jarnević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest