Stručnjaci tvrde: Elaborat kojeg je “Zelenilo” dobilo nije valjan, platane ne treba rušiti

Stručnjaci tvrde: Elaborat kojeg je “Zelenilo” dobilo nije valjan,
platane ne treba rušiti

Stručno mišljenje koje je gradska tvrtka “Zelenilo” naručila za potrebe rekonstrukcije kanalizacijskog sustava grada Karlovca u Nazorovoj ulici, a koje se odnosi na utjecaj radova na korijenov sustav tamošnjih platana ne može biti valjano.

Ovo je naime, zaključak stručnjaka dipl. ing. Tomislava Pavline koji je proučio navodnu “studiju”, te donio zaključak da u tom elaboratu nije naveden način ustanovljavanja dimenzija korijenovog sistema platana, te da nije niti navedena literatura koja je korištena kako bi se mogao donijeti valjani znanstveni zaključak.

– Platane su u Hrvatskoj aloktona (unešena vrsta) i kao takve su posebno vrijedne. U prirodi najbliže rastu u dolini Vardara u Makedoniji. Odlično podnose aluvijalna tla kakva su u Karlovcu i okolici i odlično se prilagođava uvjetima, priopćio je Pavlina. No kako tvrdi, platane imaju jak korijenov sustav koji pak ne može utjecati na gradnju kanalizacije ako se ona izmjesti prema sjeveru, sjeverozapadu Ulice Vladimira Nazora.

Pavlina se osvrnuo i na vrstu koju je “Zelenilo” naumilo zasaditi na mjestu stoljetnih platana koje su generacijama Karlovčana već odavno prirasle srcu i čine jedinstvenu prepoznatljivu gradsku vizuru.

– Vrste koje su navedene kao zamjena (Gleditchia triacanthos L. – gledičija i Fraxinus excelsior L. – obični ili bijeli jasen) nikako ne mogu biti zamjerna za platane, dok zamjene niti ne treba jer se platane uopće ne trebaju rušiti, zaključio je Pavlina.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest